Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Lēmumu par Vaiņodes internātpamatskolas slēgšanu pašvaldība nav gatava pieņemt un ar cerību gaida, ka valsts tomēr arī turpmāk segs tās uzturēšanas izdevumus. Ja tā nebūs, tad domās par plānu "B"

Trešdaļu internātskolu slēgs

Teicienu "Cerība mirst pēdējā" šoreiz var attiecināt uz tām 10 pašvaldībām, kuras vēl nav pieņēmušas lēmumu par savām internātskolām. Tās cer, ka valdība tomēr atradīs 4,8 miljonus eiro un mainīs savu lēmumu no nākamā gada janvāra vairs nesegt internātskolu uzturēšanas izdevumus. Četras pašvaldības jau izlēmušas vai arī šonedēļ pieņems lēmumu, ka šīs skolas tomēr jāslēdz. Taču arī pārējām pašvaldībām naudas savā budžetā šīm skolām nav, tāpēc vistuvākajā laikā var nākties emocijas nolikt malā un lemt par to slēgšanu. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) nav gatavs piekrist, ka internātskolas turpina darboties kā līdz šim.

Par Drabešu internātpamatskolu lēmums jau pieņemts – to likvidēs, uz tās bāzes veidojot jaunu izglītības iestādi – Drabešu jauno pamatskolu, paplašinot esošo sākumskolu. Iemesls nav tikai finansējums, bet arī nelielais bērnu skaits un vecāku neapmierinātība. Pārmaiņas būs nepieciešamas jebkurā gadījumā, tāpēc emocijas jāliek pie malas, Dienai stāsta Amatas novada domes priekšsēdētāja Elita Eglīte (LZS).

Nekas cits, kā skolu slēgt, neatliek arī Mālpils novadā. Kā Dienai skaidro pašvaldības vadītājs Aleksandrs Lielmežs, šobrīd vienā infrastruktūrā ir gan Mālpils internātpamatskola, gan Mālpils profesionālā vidusskola, bet pagājušajā nedēļā izlemts uz abu izglītības iestāžu bāzes veidot vienu jaunu profesionālo vidusskolu. Izmaiņas plānotas līdz ar janvāri, un pašvaldībā uzskata, kas tas skolai piešķirs otro elpu. Pašvaldība gan arī līdz šim devusi naudu skolas labiekārtošanai, bet visu uzņemties uz saviem pleciem nevar.

Internātskolas līdz ar septembri nebūs arī Koknesē. Vecbebru profesionālās internātskolas profesionālo daļu pārņems un tur saimniekos Ogres tehnikums, savukārt internāta bērni tiks sadalīti citās izglītības iestādēs. Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris (ZZS) ir pārliecināts, ka bērni necietīs, taču žēl, ka tiks zaudētas daudzas darba vietas. Neskatoties uz iedzīvotāju protestiem, pašvaldība pati sagrabināt naudu skolas uzturēšanai nevarētu. Tagad gan aptuveni 140 000 eiro tai būs jāatvēl atlaišanas pabalstiem.

Arī Cesvaines novada domes priekšsēdētājs Vilnis Špats (Vienotība) atzīst, ka vairāki cilvēki paliks bez darba, tomēr situācija novadā liek rīkoties – Cesvaines internātpamatskolā bērnu ir ļoti maz, līdz ar to trūkst naudas arī skolotāju algām un ir grūti nodrošināt kvalitatīvas mācības. "Mēs acīmredzot lemsim par skolas reorganizāciju vai likvidāciju," saka domes vadītājs, paredzot, ka internātskola esošajā formā vairs pastāvēt nevarēs.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena pirmdienas, 29.maija, numurā!

Top komentāri

Kas notiks ar tiem bērniem?
K
Cik no viņiem turpinās apmeklēt skolu? Cikiem no viņiem būs jāmeklē audžuvecāki? Cik no viņiem pēc tam būs normāli darbinieki?
jaa
j
Man šķiet, ka tieši internātskolu apvienošana ir vieta, kur iegūt līdzekļus izglītībai. Kad 50. gadu beigās daudzviet sacēla iskolas, tās katra bija domāta ~ 300 audzēkņiem, tagad daudzās mācās zem 100. Tās jāliek kopā, jo tāpat audzēkni dzīvo uz vietas, vai nav vienalga - drusku tuvāk vai tālāk mājām (ja tādas ir).
Priecīgais Padomdevējs
P
TURPINIET BALSOT par Šadurski un Vienotību. Tūlīt Latvija zels un ziedēs un priežu meži līgos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas