Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Vēsture Dienā: Bažas un naktsklubi

Rīgas naktsdzīvē SestDiena tā plašāk ielūkojās 1999. gada 16. oktobrī. Toreiz, pirms 20 gadiem, šo ielūkošanos inspirēja kāda Latvijā dzīvojoša ārzemnieka vēstule, kurā tika izteiktas bažas par narkotiku izplatītāju, narkomānu un prostitūtu neslēpto dalību minētajā naktsdzīvē. Tad nu Katrīna Lindberga devās noskaidrot, kā īsti ir.

Underground 

"Sestdienas naktī šajā naktsklubā pulcējās tīņi, kas teica atklāti: šajā vietā šajā brīdī ap 60% ir lietojuši narkotikas. Nē, ne jau heroīnu, to lietojot ap pieciem procentiem. Visbiežāk lietojot Ecstasy un amfetamīnus. Nopirkt varot visos klubos, vajagot tikai pavērot publiku. Pat ar nepieredzējušu aci varot redzēt narkotisku vielu uzbudinātu cilvēku. Atliek tikai pieiet klāt un pavaicāt, kur viņš pircis. Tomēr nepieredzējusi acs un bieži vien arī pieredzējusi neievēros pašu pirkšanas–pārdošanas aktu, jo nauda un narkotiskā viela visbiežāk tiek nodota no rokas rokā, it kā izdarot rokas spiedienu. Ātri, vienkārši un nemanāmi. Ap pulksten trijiem naktī notiek visaktīvākās dejas – nedabiski aktīvi jaunieši bez kādām noguruma pazīmēm kustas ritmā, un tā tas turpināsies vēl ilgi. Atsevišķu narkotisko vielu iespaidā organismam zūd noguruma sajūta, jūtams milzīgs enerģijas pieplūdums un vari nepaguris dejot un justies labi vismaz līdz septiņiem rītā. Apmeklētāji runā, ka tāpēc jau Underground esot paildzinājis darba laiku līdz deviņiem rītā – lai nezaudētu tos klientus, kas naktī lietojuši narkotikas un līdz vēlam rītam enerģijas pieplūduma dēļ nevar aiziet gulēt. Labāk lai viņi tukšojot Underground bāru nekā ejot citur.


Vēja brāļu ordenis

Pusnakts uz piektdienu. Vēja brāļu ordeņa apmeklētāji iegrimuši katrs savās pārdomās pie kausa vai glāzes, un tikai pie viena galdiņa draugs mēģina pamodināt draugu un kļūst dusmīgs, ka tas nereaģē. Pie letes sēdošais vīrs komandē bārmeni, lai tas liek Paula mūziku, bet bārmenis neliek: viņš aizņemts, pildot ordeņa tradīciju – skūpstīt katru aizejošo meiteni.
Pepsi forums

Pepsi foruma publika ir vienota: to dara nauda un vēlme sameklēt partneri – redzamajā līmenī. Neredzamajā līmenī ir jāizliekas, ka neredz arī tad, ja redz: pie Pepsi foruma stāv moderni un dārgi ģērbtas meitenes, kuru apģērbs uz skaistajiem augumiem izskatās izaicinoši, bet viņu aizņemtība neliecina, ka viņas būtu nākušas meklēt partnerus. Viņas kārto lietišķus darījumus: zvana jaunākie (..) mobilie telefoni, podziņas spiež gari mākslīgie nagi, tiek sarunātas darījumu lietas, un notiek konsultācijas ar te esošajiem cilvēkiem, bet tomēr tikai no viena apmeklētāju loka. Tā loka, kura dalībnieki ir vai nu ar darījumiem aizņemtās meitenes, vai melnīgsnēji vīrieši, kas nedejo, tikai staigā pa klubu, kaut ko vēro un ik pa laiciņam parunājas ar aizņemtajām meitenēm. Tomēr ne kā līdzīgs ar līdzīgu, bet uz to nevajag skatīties, un vispār – labāk to neredzēt.

Vienojošās intereses – izklaide, neskaitot naudu, un vēlme sameklēt partneri – citu klubu starpā izceļ Vernisāžu un Pepsi forumu. Par to liecina dārgās ieejas biļetes – ja ir, kas pērk, tad ir, kas tās piedāvā, un par modernu (nepieciešamu) uzskatītais akcents uz krūtīm un pēcpuses – gan vīriešiem, gan sievietēm, gan apģērbā, gan deju stilā. Tā ir publika ap 25 gadiem, par kuru mēdz brīnīties – neizskatās, ka viņi strādātu, bet neizskatās arī, ka viņiem trūktu naudas. Doma, ka citi nevar saprast, no kurienes tiek ņemta nauda gadījumos, kad tā tomēr tiek skatīta cita maciņā, arī vieno. Taču ir vēl viena publikas daļa – pārsvarā mazas meitenes, kuras ir ar mieru daudz likt uz spēles, lai izsistos. Viņas pirms došanās uz šādu klubu krāj naudu un cer, ka nāks sapņu princis, noteikti vismaz tikpat bagāts kā lielākā daļa klubu apmeklētāju. Kā no citas operas izskatās pusmūža večuki, kuru āriene liecina par ārzemju izcelsmi un kuri mēģina valdzināt meitenes.


Cita opera

Cita opera ir pilnīgs pretstats, tā izskatās kā vadmalas svārkos tērpts naivs laucinieks, kas pirmo reizi iebraucis pilsētā. Ne tur narkotikas, ne apspīlētu džinsu, alkohols normas robežās. Par sarunu nozīmi, dibinot kontaktus, liecina daudzie galdiņi, pie kuriem pasēdēt, un ne visskaļākā mūzika, lai var dzirdēt, ko otrs saka. Puiši šeit visvairāk ir iecienījuši džemperus, bet meitenes raksturo sievišķīgas (tomēr nemodernas) augstpapēžu kurpes un smaidi, kuros jaušams dabisks kautrīgums. Dejošana lielākoties notiek pa pāriem, klasiski, ar izstieptām rokām, un par seksu, vismaz acīm redzami, neviens nedomā, lai kā arī gribētos. Tas vieno. Mazliet atgādina pilsētas zaļumballi.


Rīts

Rīts ienes korekcijas. Aust gaisma. Pie Pepsi foruma kādai meitenei netur kuņģis, bet garām rīta skrējienā devies ārzemnieks. Manāmi apjucis viņš vēro meiteni un to, ka viņas pavadītājam ir diezgan vienaldzīgi, kas ar meiteni notiek… Tad, kad dienas dzīvotāji mostas, nakts dzīvotāji sāk posties uz gulētiešanu."

Top komentāri

Prieks
P
Paldies, lielisks raksts. Tādu varētu arī par mūsdienām uzrakstīt. :)
Alda
A
Citai operai nebija ne vainas. Nepelnīti aizmirsta iestāde.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas