Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Vēsture Dienā: Sievietes politikā

Vīrieši vieni paši nevar veidot valsti – 1992. gada 27. augusta Dienā šādi tika pieteikts mēģinājums ieskicēt latviešu sievietes politiķes tēlu. Raksts bija veltīts gaidāmajai Ziemeļvalstu un Baltijas sieviešu konferencei par sievieti vadošajās ekonomiskajās un politiskajās lomās, toreizējās Latvijas politiķes izjautāja Iveta Vanaga un Dace Balode.

Tobrīd Latvijai vēl nebija bijusi ne premjere, ne Valsts prezidente, ne Saeimas priekšsēdētāja. Tāpēc raksts sākās ar konstatējumu, ka ieskicēt latviešu sievietes politiķes tēlu ir gandrīz neiespējami, jo nav paaudžu mantotas mākas vadīt valsti. "Taču fakts ir tāds, ka mazliet vairāk nekā puse no Latvijas iedzīvotājiem ir sievietes, un šo pusvalsti augstākajā varas institūcijā pārstāv deviņas sievietes." Sarunā ar viņām Diena centās noskaidrot, kāda ir sievietes vieta politikā.

Skaidrīte Albertiņa

Svarīgs ir prāts – vai nu tas ir, vai arī tā nav. Tiesa, Augstākajā Padomē es maz ko varu darīt kā speciāliste, jo tur notiekošās cīņas, politiskās kaislības bieži vien neprasa nekādas profesionālas zināšanas. Daži deputāti uzskata, ka šis parlaments tika ievēlēts tikai tādēļ, lai panāktu Latvijas neatkarību. Bet man tas nebija galamērķis. Neatkarība ir pamats, kuram jābūt, lai uz tā varētu būvēt valsti. Domāju, ka sevišķas nozīmes nav arī dekoratīvai sieviešu aizstāvībai. 

Ruta Marjaša

Pat ja esmu zaudējusi veselību, nenožēloju, ka esmu šeit, jo šo četru politiski aktīvo gadu laikā esmu paveikusi to, ko nespēju izdarīt visā iepriekšējā dzīvē, – esmu realizējusi pati sevi. Tagad nešaubīdamās varu apgalvot, ka politikā sievietes ir nepieciešamas. Es nedaudz apskaužu ārzemju politiķes par to, cik skaisti un pilnīgi viņas spēj realizēt sevi. Tieši tā trūka un trūkst šeit. Protams, sieviete vienmēr bijusi saimniece un māte, taču tam nav nekāda sakara ar tām muļķīgajām, absurdajām un pazemojošajām sadzīves rūpēm, ko esam spiestas pildīt. Kā deviņas sievietes jūtas starp gandrīz divsimt vīriešiem? Vispār manu, ka valda ironiska attieksme, mazliet tā kā ar humora piegaršu, varbūt pat mazliet augstprātīga. Taču nedomāju, ka šī problēma eksistē tikai pie mums. Saknes nav jāmeklē sistēmā, bet gan sievietes un vīrieša attiecību pirmsākumos.

Valentīna Zeile

Bijuši momenti, kad atsevišķi vīrieši (kolēģi) nav devuši man kā sievietei absolūti nekādas atlaides. Esmu piedzīvojusi ļoti asus brīžus, bet tie mani tikai stiprinājuši. Domāju, ka sievietes politikā ir godīgākas. Vīrieši pēc dabas ir vairāk orientēti uz kompromisu. Sieviete ir emocionālāka, daudz ko uztver ar sirdi, ar savu ētisko kodeksu. Sieviete noteikti ir principiālāka. Ja vien sieviete nav prostitūta savā sadzīvē, viņa nebūs prostitūta arī politikā. Manuprāt, vīrieši visvairāk baidās tieši no tā, ka Latvijas sievietes tiešām varētu apvienoties un izveidot sieviešu partiju, jo balsstiesīgo vairākums ir sievietes.

Anna Seile

Nebūtu vērts te sēdēt, ja pret mums izturētos tikai kā pret dāmām, bet ne kā pret kolēģēm. Savā ziņā esmu upurējusi ģimeni, jo, nākot uz šejieni, zināju, ka tieši mana ģimene – trīs dēli un vīrs – cietīs visvairāk.     

Emerita Buķele

Laikam jau tomēr sociālisma periodā izveidojusies situācija, ka sieviete ir tā melnā darba darītāja. Arī šeit – parlamentā – galvenokārt notiek tāpat. Teiksim, pie mums ļoti bieži viesojas ārvalstu parlamentu pārstāvji, bet gandrīz nekad šajās tikšanās reizēs nepiedalās deputātes sievietes. Mēs sabiedrībā tiekam uztvertas kā pelnrušķītes.

Tatjana Ždanoka

Ir sievietes, kas sevi uztver pirmkārt kā sievieti, tikai tad kā māti un vēl pēc tam kā speciālisti. Es gan otrādi. Principā mana dzīve ir vīrieša dzīve. Mani moka tas, ka politikā neesmu speciāliste.

Brigita Zeltkalne

Ja būtu vēlreiz jāizvēlas, vai balotēties vēlēšanās, es atteiktos, jo televīzijā jutos daudz noderīgāka. Runājot ar dažiem vīriešiem parlamentā, varu tikai pabrīnīties, cik izolēti viņi ir no visa apkārt notiekošā.

Ilma Čepāne

"Lielo" politiku pie mums realizē šaurs personu loks, un, manuprāt, reāli tajā darbojas tikai divas sievietes – Tatjana Ždanoka un Ita Kozakeviča.

Velta Čebotarenoka

Sievietes vēlas tikt arī politiski saprastas un pieņemtas. Vīrieši vieni paši nevar veidot valsti. Tāpat kā dabā ir vīrieši un sievietes, tā tam jābūt arī valdībā un parlamentā.

Šodien, 25 gadus vēlāk, grūti iedomāties, ko sievietes Latvijā vēl nebūtu vadījušas. Tikai toreiz izteiktā sieviešu partijas sapņa sakarā gan jāpiebilst – tas, ka balsstiesīgo sieviešu ir vairāk nekā vīriešu, nebūt nenozīmē, ka viņas balsos par sievietēm. Un tas, kā politikā iet ievēlētajām, izteikts senā latviešu parunā: "Divas sievietes vienā saeimā nesatiek."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas