Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

VM: Pašlaik Latvijā ap 30% HIV inficēto nav informēti par savu statusu

Pašlaik Latvijā aptuveni 30% ar HIV inficētie pacienti nav informēti par savu savu slimību, un tikai puse iesaistās ārstēšanā, informēja Veselības ministrijā (VM).

VM ceturtdien tikās ar nevalstiskajām organizācijām "AGIHAS - atbalsta biedrību cilvēkiem, kuri dzīvo ar HIV" un "Dia+Logs", lai apspriestu stratēģijas HIV, seksuāli transmisīvo slimību (STS), B un C hepatīta izplatības mazināšanai, testēšanas veicināšanai, kā arī veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji uzsvēra gatavību aktīvāk iesaistīties šajās aktivitātēs, vienlaikus akcentējot savai darbībai nepieciešamos resursus un atbalstu, piemēram, telpu pieejamību vai jaunāka autobusa iegādi, jo organizācija "Dia+Logs" nodrošina mobilās vienības pakalpojumu Rīgā un Pierīgā. Pakalpojumā tiek sniegtas konsultācijas, nodrošināti eksprestesti, šļirču maiņa, kā arī prezervatīvi, kas ir būtiska daļa no ierobežojošajiem pasākumiem, lai mazinātu infekciju izplatību sabiedrībā.

VM turpinās vērtēt iespējas paplašināt testēšanas apjomu. Plānots veicināt ģimenes ārstu un arī māsu iesaisti hronisko pacientu aprūpē un precizēt recepšu izrakstīšanas nosacījumus, sarunas laikā akcentēja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Tāpat HIV infekcijas ārstēšanā būtiska loma ir pacientu līdzestībai jeb sadarbībai ar ārstiem. Latvijas Infektoloģijas centrā darbojas līdzestības kabinets, kurā HIV pacienti un viņu tuvinieki saņem konsultācijas un atbalstu pirms ārstēšanas uzsākšanas, ja vajadzīgs veicināt viņu apņemšanos ārstēties.

Slimību profilakses un kontroles centrs nodrošina arī atbalsta personu pakalpojumu, kas palīdz HIV pacientiem saņemt nepieciešamo ārstēšanu un to turpināt. Šos pakalpojumus būtu nepieciešams paplašināt, kā arī pastiprināt informācijas pieejamību par paliatīvās aprūpes pakalpojumu, uzsver ministrijā.

Līdztekus VM plāno rīkot informatīvus pasākums Pasaules AIDS dienā, Eiropas HIV testēšanas nedēļā un Pasaules Hepatīta dienā dažādām sabiedrības mērķgrupām, lai mazinātu ar infekciju saistīto stigmu un informētu par tās profilaksi.

Savukārt valsts pētījumu programmas gaitā tiks īstenots pētījums, lai precīzāk apzinātu HIV izplatību Latvijā un identificēs šķēršļus, kas kavē cilvēkus iesaistīties ārstēšanā. Ministrijā cer, ka tas ļaus labāk saprast galvenās problēmas infekcijas mazināšanā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas