Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

VM: Pērn veiktās reformas nozarē bija lietderīgas, un tās jāturpina īstenot

Par 2011.gadā paveikto veselības nozarē būs iespējams spriest ilgākā laika periodā, tomēr atsevišķi rādītāji jau tagad norāda, ka veiktās izmaiņas ambulatoro un stacionāro pakalpojumu struktūrā un jaunu pakalpojumu attīstība ir bijusi lietderīga no izmaksu efektivitātes un pakalpojumu pieejamības viedokļa, teikts Veselības ministrijas (VM) informatīvajā ziņojumā "Izvērtējums par veselības aprūpi 2011.gada 1.,2. un 3.ceturksnī".

VM uzsver, ka ir jāturpina sākto reformu īstenošana, īpaši pievēršoties primārās veselības aprūpes un stacionāru darba kvalitātes kritēriju izstrādei un ieviešanai, vienlaicīgi, apgūstot Eiropas Savienības finansējumu, jāuzlabo veselības aprūpes pakalpojumu infrastruktūra, lai veicinātu pieejamību veselības aprūpes pakalpojumam.

Informatīvajā ziņojumā teikts, ka 2011.gada pirmajā pusgadā kopējais hospitalizāciju skaits ir samazinājies, vienlaikus ir pieaudzis kopējais ambulatoro speciālistu apmeklējumu skaits, kā arī palielinājies ģimenes ārstu prakšu skaits, kuriem ir piesaistīta otra māsa.

Visu veidu stacionāros vidējais ārstēšanās ilgums ir samazinājies, kā arī kopējais gultas dienu skaits 2011.gada pirmajā pusgadā ir samazinājies, ko VM speciālisti skaidro ar mājas aprūpes un aprūpes slimnīcu lomas palielināšanos. VM arī norāda, ka ir palielinājies dienas stacionārā sniegto pakalpojumu skaits un traumpunktu sniegto pakalpojumu apjoms.

Savukārt mājas aprūpes vizīšu skaits pērn samazinājies, piemēram, gada trešajā ceturksnī mājās ārstēto pacientu skaits samazinājies par 11,2%, proti, mājas aprūpes vizīšu skaits samazinājies no 52 721 līdz 46 825 apmeklējumiem salīdzinājumā ar gada otro ceturksnī.

Pērn pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar 2010.gada nogali pie gandrīz nemainīga unikālo pacientu skaita par 6,6% samazinājies izrakstīto kompensējamo medikamentu recepšu skaits. Tomēr, salīdzinot 2010.gada pusgada rādītājus ar 2011.gada pusgada rādītājiem, var secināt, ka valsts ir palīdzējusi 47 820 pacientiem vairāk nekā 2010.gadā kompensēt maksu par nepieciešamajiem medikamentiem, uzsvērts VM ziņojumā.

Kopējais veselības aprūpes budžets 2011.gadā bija 492,51 miljons latu, budžeta ievērojama daļa - 52% - ir finansējums ārstniecībai, savukārt 14,8% līdzekļu ir finansējums kompensējamajiem medikamentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas