Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Zemgales reģiona pārvadātāji par pagājušo gadu nav saņēmuši 332 401 latu

Zemgales plānošanas reģions (ZPR) kā pasūtītājs par 2012.gadu nav norēķinājies ar vietējiem reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem 332 401 lata apmērā, un Zemgales reģionā finansējuma trūkums skar 12 pārvadātājus.

ZPR Sabiedriskā transporta un autoceļa attīstības nodaļas vadītāja Alda Ērmane informēja, ka ZPR ar 12 pārvadātājiem reģionā kopumā nav norēķinājies 332 401 lata apmērā, jo ZPR šim nolūkam atbilstoši nav saņēmis valsts dotācijas.

Tāpat valsts dotācija sabiedriskajam transportam reģionālajiem pārvadājumiem Zemgales reģionā tika samazināta par 47%.

Apjomu, par kādu tā rezultātā varētu samazināties pārvadājumi, ZPR speciālisti apkopos tuvākajā laikā, par ko informēs atsevišķi, skaidroja Ērmane.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) prezidents un Jelgavas autobusu parka (JAP) vadītājs Pēteris Salkazanovs informēja, ka konkrēti JAP tiešā veidā šī problēma neskar, un lielāks cietējs esot vietējo Jelgavas novada lauku pārvadājumu veicējs SIA Migar, kā arī reģionālie pārvadātāji visos Zemgales novados.

Arī LPPA līdztekus Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācijai ir iesaistījusies šīs problēmas risināšanā, un LPPA pārstāvji jau bijuši uz sarunām Satiksmes ministrijā (SM), lai meklētu risinājumus šai problēmai, skaidroja Salkazanovs.

Viņš informēja, ka pasūtītāji šajā gadījumā bijuši plānošanas reģioni, kas ir starpnieki valsts piešķirtajam finansējumam. Kopumā valsts mērogā pārvadātāji nav saņēmuši ap 900 000 latu, starp kuriem vairāk cietuši ir Zemgales, Vidzemes un Latgales reģioni.

Kā ziņots, draudi, ka ar 1.aprīli pasažieriem vairs nebūs pieejami pilnā apjomā pakalpojumi Vidzemes un Zemgales reģionā, jo pasūtītāji nav norēķinājušies ar vietējiem reģionālajiem pasažieru pārvadātājiem par 2012.gadu un krasi ir samazinātas dotācijas 2013.gadā, informēja Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācijā.

Pārvadātāju asociācija 19.februārī plānojusi rīkot sapulci par ārkārtas situāciju vietējos reģionālajos pārvadājumos un, iespējams, ka arī tiks pieņemti konkrēti lēmumi.

Jau iepriekš arī Zemgales reģiona pārstāvji bija secinājuši, ka dotācijas, kas paredzētas zaudējumu segšanai, kā arī invalīdu un citu likumdošanā noteikto sociālo grupu pasažieru pārvadāšanai, kopumā ir acīmredzami nepietiekamas, jo nenodrošina pakalpojumu pieejamību pilnā apmērā.

Iepriekš SM informēja, ka sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā 2013.gadam paredzētais finansējums pieaugs par 17,8%, sasniedzot 61,8 miljonus latu. No šīs summas 11,7 miljoni latu plānoti budžeta apakšprogrammai "Dotācija ar braukšanas maksas atvieglojumiem saistīto zaudējumu segšanai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem". Pieaugums sabiedriskajam transportam galvenokārt skaidrojams ar to, ka 2013.gadā plānots segt AS Pasažieru vilciens zaudējumus, kas radušies dzelzceļa infrastruktūras maksas pieauguma dēļ, skaidro SM.

Ministrija norāda, ka, ņemot vērā budžeta grozījumus, 2012.gads bija pirmais pēdējā četrgadē, kad valsts dotācija sabiedriskajam transportam attiecībā pret iepriekšējo gadu nav sarukusi. Pastāvīgi samazinātā finansējuma apstākļos pēdējo gadu laikā Autotransporta direkcija, pasažieru pārvadātāji un plānošanas reģioni daudz strādājuši pie dažāda veida taupības pasākumiem, gan optimizējot pārvadātāju darbību, gan samazinot autoostu pakalpojumu izmaksas, pārskatot tarifus, gan arī reorganizējot un optimizējot maršrutu tīklu.

Uz šo taupības pasākumu fona nākamajos gados sabiedriskā transporta sektorā prognozējama stabilitāte, ja vien valsts budžeta dotācija tiks saglabāta vismaz līdzšinējā apjomā. Netiekot arī vairs plānota vērienīga maršruta tīklu optimizācija, lai arī darbs pie to pilnveidošanas turpināšoties, skaidroja SM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas