Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Zobārstniecība pelēkā plīvurā

"Divu mēnešu laikā paši novērsiet pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā, deklarējiet algas pilnā apmērā un iesniedziet ziņas par darba ņēmējiem, pretējā gadījumā, tāpat kā automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem, Valsts ieņēmumu dienests uzsāks vērienīgus preventīvos un represīvos pasākumus,» ar šādu paziņojumu zobārstniecības nozarē strādājošajiem rudenī nāca klajā Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Akcijas rezultāti apliecina, ka dienests par iespējamajām problēmām nav kļūdījies - vidējā alga nozarē pieaugusi par aptuveni 70 eiro. Turklāt līdzīga aina varētu pavērties, pārbaudot arī citās ārstniecības jomās strādājošos komersantus, lai gan nozares pārstāvji to noliedz, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Medicīnas nozarē tieši zobārstniecībā tika konstatēti lielākie riski, kas norāda ne tikai uz algu izmaksu aploksnēs, bet arī faktisko ieņēmumu neuzrādīšanu pilnā apmērā un to iespējamo slēpšanu. Kā rāda akcijas rezultāti, bažas izrādījušās pamatotas. VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone Dienai norādījusi - zobārstniecībā strādājošie ir sapratuši, ka jāpārskata sava attieksme pret nodokļu maksāšanu, taču savu darbību pilnībā legalizējusi vien trešā daļa nozarē strādājošo. Pārējie uz VID aicinājumu nav reaģējuši. Vēl janvārī 308 komersantiem, kuri nonākuši VID redzeslokā, dota iespēja situāciju mainīt, bet reāli kontroles pasākumi sāksies februārī - gaidāmas VID tematiskās pārbaudes un nodokļu auditi, kuru sekas var būt gan administratīvais sods, gan saimnieciskās darbības apturēšana un kriminālatbildība, ja krāpniecība notikusi lielā apjomā.

Tikmēr Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andis Paeglītis uzskata, ka problēma nav tik liela, kā no malas varētu izskatīties. Respektīvi, jautājums neesot par pelēko zonu, bet gan statistikas kļūdām, kuras tiek risinātas.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 14.janvāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas