Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

13 Krievijas pilsoņiem izvirzītas apsūdzības par iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās

ASV piektdien izvirzījušas apsūdzības 13 Krievijas pilsoņiem un trim juridiskajām personām par iejaukšanos ASV vēlēšanās, paziņojis īpašā prokurora Roberta Millera birojs, kurš vada izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās.

Pēc paziņojuma par apsūdzību izvirzīšanu Krievijas pilsoņiem ASV prezidents Donalds Tramps pavēstīja, ka tas reabilitē viņa priekšvēlēšanu kampaņu.

"Krievija sāka savu antiamerikānisko kampaņu 2014.gadā, ilgi pirms es paziņoju par kandidēšanu uz prezidenta amatu," tvīto Tramps. "Vēlēšanu rezultāti netika ietekmēti. Trampa kampaņa neizdarīja neko sliktu."

Visi apsūdzētie ir Sanktpēterburgā bāzētās Krievijas interneta troļļu un propagandistu Interneta pētījumu aģentūras darbinieki. Viens no apsūdzētajiem ir Interneta pētījumu aģentūras vadītājs un Krievijas prezidenta Vladimira Putina bijušais personīgais pavārs Jevgēņijs Prigožins.

Interneta pētījumu aģentūra un vēl divas citas Prigožina kontrolētās kompānijas Concord Management Consulting LLC un Concord Catering, kurām ir līgumi ar Krievijas valdību, apsūdzētas interneta kampaņas vadīšanā, lai pa dažādiem kanāliem, ieskaitot sociālos medijus, ietekmētu ASV prezidenta vēlēšanas.

Kā teikts apsūdzības rakstā, visi apsūdzētie no 2014.gada līdz šim brīdim iesaistījušies sazvērestībā, lai iejauktos "ASV politiskajā un vēlēšanu procesā, ieskaitot prezidenta vēlēšanas 2016.gadā".

Trim no viņiem vēl izvirzītas apsūdzības sazvērestībā pastrādāt krāpšanos ar elektroniskiem līdzekļiem un finansiālā krāpniecībā, bet pieci apsūdzēti par identitātes zagšanu.

Kā teikts apsūdzības rakstā, daži no apsūdzētajiem izmantojuši datorsistēmas ASV, lai slēptu, ka darbojas no Krievijas.

"Apsūdzētie, izliekoties par ASV personām un izveidojot viltus ASV personas, darbojās sociālo mediju lapās un grupās, kas paredzētas tam, lai piesaistītu ASV auditoriju," teikts apsūdzības rakstā. Viņi arī rīkojuši politiskus mītiņus un komunicējuši ar "neko nezinošām personām", kas saistītas ar Trampa kampaņu.

Interneta pētījumu aģentūra un apsūdzētie sāka strādāt 2014.gadā, lai iejauktos ASV vēlēšanās. Viņu "stratēģiskais mērķis bija sēt nesaskaņas ASV politiskajā sistēmā" un nomelnot Hilariju Klintoni un citus kandidātus, tādus kā Marko Rubio un Teds Kruzs, un atbalstīt Bērniju Sandersu un pēc tam kandidātu Donaldu Trampu, teikts apsūdzības rakstā.

Viņu kontrolētie sociālo mediju konti koncentrējušies uz polarizētiem sociālajiem un politiskajiem jautājumiem un sasnieguši ievērojamu amerikāņu skaitu.

Kā paziņoja Millera birojs, neviens no apsūdzētajiem neatrodas apcietinājumā.

Tikmēr ASV ģenerālprokurora vietnieks Rods Rozenšteins paziņojis, ka apsūdzības rakstā nav apsūdzību, ka Krievijas iejaukšanās izmainījusi prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Rozenšteins norādīja, ka Krievijas iejaukšanās apmānījusi dažus amerikāņus un viņi palīdzējuši izvērstajām nelikumīgajām aktivitātēm.

"Šajā apsūdzības rakstā nav apsūdzību, ka kaut viens amerikānis būtu bijis tīšs šīs nelikumīgās darbības dalībnieks," paziņoja Rozenšteins. "Šajā apsūdzības rakstā nav apsūdzību, ka nelikumīgā rīcība mainīja 2016.gada vēlēšanu iznākumu."

Kā šonedēļ paziņoja ASV izlūkdienestu vadītāji, Krievijas centieni iejaukties ASV politikā nemazinās un rada draudus novembrī gaidāmajām Kongresa starpposma vēlēšanām.

Maskavas centieni iejaukties ASV politikā ir tikpat spēcīgi kā 2016.gadā, uzskata Centrālās izlūkošanas pārvaldes, Federālā Izmeklēšanas biroja, Nacionālās drošības pārvaldes un trīs citu izlūkošanas aģentūru vadītāji.

pievienota 2.-3.rindkopa

Top komentāri

Lass
L
Nu nevar nekadi vel nomierinaties,ka Klintoni neieveleja!
LaRue
L
Demokratu partija nevar beigt paardziivot savu zaudeejumu veeleeshanaas un tagad nu melo bez paartraukuma.
Elmārs
E
Lielvalsts, ASV, prezi ducis krievu iebīdīja???? Vo puvekļi.!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits