Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Afganistāna paraksta drošības līgumus ar ASV un NATO

Afganistānas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Hanifs Atmars un ASV vēstnieks Džeimss Kaningems otrdien parakstīja ilgi atlikto divpusējo drošības līgumu, kas nodrošinās kara plosītajai valstij Vašingtonas militāro atbalstu arī pēc 2014.gada.

Afganistānas pārstāvis otrdien parakstīja arī paralēlu vienošanos ar NATO. Alianses vārdā līgumu parakstīja augstākais NATO civilais pārstāvis Afganistānā Maurics Johenss.

Parakstīšanas ceremonija notika Afganistānas prezidenta pilī, kur dienu iepriekš savu amata zvērestu nodeva jaunievēlētais valsts galva Ašrafs Gani, kurš jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā solīja pielikt punktu ieilgušajām domstarpībām ar Vašingtonu par divpusējo drošības līgumu.

"Kā neatkarīga valsts, pamatojoties uz mūsu nacionālajām interesēm, mēs parakstām šo līgumu par stabilitāti, labo gribu un mūsu tautas labklājību, par reģiona un pasaules stabilitāti," pēc parakstīšanas ceremonijas paziņoja Gani.

Paredzēts, ka līdz gada beigām no Afganistānas tiks izvests 41 000 lielais NATO militārais kontingents, un afgāņu bruņotos spēkus sagaida grūtais uzdevums pašiem gādāt par savas valsts drošību.

Tikmēr talibu nemiernieku uzbrukumi pēdējā laikā pieņēmušies spēkā, un tiek prognozēts, ka situācija tikai pasliktināsies.

Reaģējot uz iepriekšējā prezidenta Hamida Karzai atteikšanos parakstīt divpusējo drošības līgumu, Vašingtona iepriekš draudēja pilnībā pārtraukt savu militāro klātbūtni līdz ar NATO kontingenta izvešanas pabeigšanu.

Tomēr saskaņā ar otrdien parakstīto līgumu Afganistānā pēc 2014.gada joprojām paliks 9800 amerikāņu karavīri. Savukārt paralēli parakstītais līgums ar NATO paredz vēl četru līdz piecu tūkstošu alianses militārpersonu klātbūtni.

Ārvalstu karavīri piedalīsies afgāņu drošības spēku apmācībā, taču tieši nepiedalīsies karadarbībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits