Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

ASV amatpersona: Patriot raķešu izvietošana Turcijā varētu ilgt vairākas nedēļas

Pat, ja NATO dalībvalstu ārlietu ministri apstiprinās zenītraķešu Patriot bateriju izvietošanu Turcijas pierobežā ar Sīriju, būs nepieciešamas vairākas nedēļas, iekams baterijas tiks izvietotas izraudzītajā vietā, pirmdien skaidroja kāda vārdā neminēta ASV amatpersona.

Savienotās Valstis "cer, ka NATO sniegs pozitīvu atbildi un palīdzēs Turcijai stiprināt tās pretgaisa aizsardzību," apstiprināja augsta ranga Valsts departamenta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma. Pat, ja NATO dalībvalstu ārlietu ministri šonedēļ Briselē paredzētajā sanāksmē apstiprinās zenītraķešu izvietošanu, "tas nenotiks uzreiz", piebilda amatpersona. "Ja NATO pieņems pozitīvu lēmumu to darīt (..), es domāju, ka būs nepieciešamas vēl vismaz vairākas nedēļas." Zenītraķešu Patriot baterijas Turcijai, visticamāk, piegādās Vācija, Nīderlande vai ASV.

Tikmēr joprojām nav pabeigts izpētes darbs, izvērtējot piemērotāko raķešu izvietošanas vietu. "NATO varētu tam piekrist, taču Patriot raķešu piešķiršana būtu nacionāls lēmums, kas jāpieņem tām valstīm, kas tās nodrošinās. Tas vēl nav noticis, un tas, visticamāk, arī nenotiks līdz otrdienai," atklāja ASV amatpersona.

Otrdien un trešdien Briselē notiks NATO dalībvalstu ārlietu ministru sanāksme, un tajā, domājams, tiks apstiprināta zenītraķešu bateriju izvietošana Turcijā, "taču es negaidītu ļoti konkrētu iznākumu par tādām detaļām kā skaits un vieta". "Vispirms ir jānoskaidro izvietošanas vieta, pirms mēs varam pateikt, tieši cik daudz [būs zenītraķešu bateriju], kur tās atradīsies un cik ilgi," paskaidroja informācijas avots. Avoti Turcijas armijā tikmēr ziņo, ka NATO apsver Turcijas pierobežā ar Sīriju izvietot līdz pat sešām Patriot baterijām, un to apkalpošanai nosūtīt 300 līdz 400 ārvalstu karavīrus.

Kā jau vēstīts, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens 21.novembrī paziņoja, ka alianse saņēmusi oficiālu Turcijas lūgumu izvietot tās pierobežā ar Sīriju zenītraķešu Patriot baterijas. Turcija ar lūgumu izvietot tās teritorijā zenītraķešu baterijas vērsās, reaģējot uz vairākiem pārrobežu incidentiem, tostarp uzbrukumu, kurā Turcijas teritorijā tika nogalināti pieci mierīgie iedzīvotāji.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) datiem tajā dzīvību ir zaudējuši vairāk nekā 40 000 cilvēku - abu pušu karotāji un mierīgie iedzīvotāji. Atbilstoši oficiālās Damaskas sniegtajai informācijai bojāgājušo skaits ir trīs reizes mazāks. Bēgļu gaitās Turcijā ieradušies jau vairāk nekā 120 000 sīriešu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits