Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Operācijā nonāvēts viens, bet ievainoti trīs amerikāņi un zaudēts 66 miljonus vērtais V-22 Osprey lidaparāts (attēlā); tāpat ir arī civiliedzīvotāju upuri

ASV atklāj detaļas par dārgo reidu Jemenā, kas beidzās ar specvienības karavīra nāvi

ASV prezidentam Donaldam Trampam pirmo reizi savas prezidentūras laikā nācies veikt zvanu kāda karavīra, šoreiz tas bija ASV speciālo spēku vienības Navy Seals karavīrs Viljams Ouvens, vecākiem, lai izteiktu līdzjūtību par viņu dēla nāvi un pateiktos par viņa dienestu, vēsta CNN. Baltā nama runasvīrs Šons Spaisers preses konferencē atzina, ka specvienības operāciju Jemenā, kuras laikā tika nogalināti 14 Al Qaeda kaujinieki un savākts liels daudzums izlūkošanai noderīgas informācijas, tomēr nevar saukt par 100% veiksmīgu, kā tas izskanēja pirmajās ziņās par notikušo reidu.

Operācijas, kuras plānošana sākta jau pirms vairākiem mēnešiem, vēl Baraka Obamas administrācijas pārraudzībā, mērķis bija iegūt informāciju, kas varētu palīdzēt atšifrēt teroristu nodomus un plānotos terora aktus, izprast džihādistu attiecības ar vietējiem ietekmīgiem klaniem, kā arī pie iespējas likvidēt teroristu organizācijas Jemenas atzara līderus. Informācijas ievākšanas daļa ir bijusi sekmīga - iegūts liels daudzums dokumentu, tostarp datoru cieto disku. 

Tomēr jau drīz pēc operācijas sākuma ASV specienības karavīru tuvošanās Al Qaeda cietoksnim tika pamanīta, un uz viņiem tika atklāta uguns vienlaicīgi no vairākiem virzieniem, turklāt no iepriekš sagatavotām pozīcijām šāvušas arī sievietes.

"Pēc tā, ko zinām pašreiz, izskatās, ka viņiem [džihādistiem] bija zināms, ka gaidāma šāda operācija," raidorganizācijai CNN norādīja eksperts Jemenas jautājumos Ādams Barons. Šis ir tikai viens no gadījumiem, kur nepietiekamas izlūkinformācijas dēļ operācija jau pašā sākumā kļuvusi ļoti sarežģīta un bīstama, turklāt ar iznākumu, kas neietilpa sākotnējos plānos. Piemēram, 2014.gadā Jemenā izgāzās mēģinājums no Al Qaeda gūsta atbrīvot kādu ASV pilsoni. Gan viņš, gan vēl viens gūsteknis, Dienfidāfrikas Republikas pilsonis, tika nogalināti. Tāpat izgāzās operācija 2013.gadā, kuras mērķis bija likvidēt Somālijā bāzētā džihādistu grupējuma Al Shabab līderi. Pēc intensīvas apšaudes operācija atcelta, jo krustugunī nokļuva civiliedzīvotāji.

29.janvārī notikušajā nakts reidā pēc tam, kad ASV specvienības karavīri un viņus atbalstošie Apvienoto Arābu Emirātu karavīri iekļuva spēcīgā apšaudē, izsaukts gaisa atbalsts. Dronu uzbrukumā dzīvību zaudējuši arī vairāki civiliedzīvotāji, atzinis Pentagons. Jemenas varasiestādes min, ka bojā gājuši 13 civiliedzīvotāji.

Kaut šādas specoperācijas jau pašas sevī ietver augstu risku un neskaidrību par iznākumu, bezpeļņas organizācijas Starptautiskā krīzes grupa, kuras mērķis ir vardarbīgu konfliktu novēršana pasaulē, analītiķe Eiprila Longlija Alija uzsver, ka šādi reidi, kuru rezultātā dzīvību zaudē arī liels skaits civiliedzīvotāju, ASV nenāk par labu, jo Jemenas iedzīvotāju vidū pastiprina antiamerikānisko noskaņojumu, kas ir izdevīgi Al Qaeda un līdzīgiem grupējumiem, jo nu tiem pastiprinās arī vietējo klanu atbalsts.

Kaujā, kas ilga vien 45 minūtes, bez nogalinātajiem Al Qaeda kaujiniekiem, kuru vidū bija arī trīs līderi, ievainoti arī trīs ASV karavīri, bet viens, jau minētais Viljams Ouvens, gāja bojā. Tāpat operācija pamatīgi iecirta pa kabatu ASV armijai, jo operācijas laikā tehniska kļūmes dēļ avārijas nosēšanos veica lidaparāts V-22 Osprey. Ievērojot specvienībās ierasto praksi neatstāt aiz sevis ekipējumu, tas tika apzināti iznīcināts. Viena šāda lidaparāta cena lēšama ap 66 miljoniem eiro.



 

Top komentāri

Trollis JT
T
Atvainojiet par atkārtošanos... amerikāņi nav karotāji. Nekā personīga. Kad krievi nāca virsū nacistiem, tie pārvietojās vairākus desmitus kilometru dienā, kamēs jeņķu "otrā fronte" virzījās pa 300 un 500 metriem dienā. Jeņķi ir labi bombardētāji un ar savu grandiozo tehnisko pārsvaru var gūt rezultātus... bet, tikai ne pret partizāniem. Arī slavenie 17 slepenie dienesti par visiem kopā nevar iegūt pietiekoši daudz informācijas, lai militārās operācijas veiktu perfekti. So, bez sadarbības ar krieviem neiztiks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits