Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ASV Bostonas tiesas priekšā stājies viens no valsts slavenākajiem krusttēviem

Bostonā pagājušajā nedēļā sākās tiesas prāva, kurā uz apsūdzēto sola sēdies viens no ASV vēsturē bēdīgi slavenākajiem noziedzīgās pasaules līderiem Džeimss Baldžers. Prokurori uzsver, ka viņš 30 gadu garumā «terorizējis» Bostonu, pastrādājot smagus noziegumus, par kuriem nu jau 83 gadus vecajam vīram beidzot būs jāatbild likuma priekšā.

Atšķirībā no kinofilmās redzētajiem un folklorizētajiem mafijas krusttēviem, kuri tiek attēloti kā noziedzīgo grupējumu smadzenes, kas tikai izstrādā «biznesa plānu», bet praktisko darbu, tostarp nevēlamo personu apklusināšanu, veic viņu rokaspuiši, Dž. Baldžers esot bijis «praktiķis». Viņu vaino 19 cilvēku slepkavībās.

Izkrāpj loterijas laimestu

Sirmais kungs, kurš no septiņdesmito gadu sākuma līdz astoņdesmito gadu vidum vadīja ietekmīgu Bostonas īru kriminālo grupējumu, tiek vainots neskaitāmos noziegumos. Viņam izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, izspiešanā, nelikumīgu azartspēļu organizēšanā un narkotiku tirdzniecībā. Tiek arī uzskatīts, ka Dž. Baldžers daudzus gadus bijis Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) ziņotājs.

Pirmajā tiesas sēdē bijušā gangstera advokāts nenoliedza, ka viņa klients ar narkotiku tirdzniecību, nelegālo azartspēļu rīkošanu, augļošanu un izspiešanu ir nopelnījis miljonus. Piemēram, 1991. gadā Dž. Baldžers nelikumīgā ceļā kļuva par vienu no cilvēkiem, kas sadalīja 14 miljonus dolāru (aptuveni septiņi miljoni latu) lielu loterijas laimestu.

Rūdītā noziedznieka aizstāvis noraida, ka Dž. Baldžers būtu kādu nogalinājis. Tomēr prokurori ir atklājuši detaļas par vairākām slepkavībām, kuras viņš ir aukstasinīgi pastrādājis. Viena no tādām notikusi 1984. gadā, kad Dž. Baldžers bija atklājis, ka viens no viņa padotajiem sadarbojas ar FIB.

Dž. Baldžers nodevēju esot piesējis pie krēsla, vairākas stundas spīdzinājis, bet pēc tam neveiksmīgi mēģinājis nožņaugt ar virvi. Kad tas nav izdevies, Dž. Baldžers viņam prasījis: «Vēlies lodi galvā?» Saņēmis atbildi: «Jā, lūdzu», viņš nekavējoties izšāvis, raksta AP.

Advokāts arī apgalvo, ka Dž. Baldžers «nekad mūžā» nav bijis FIB ziņotājs, jo viņš, būdams īru izcelsmes, tādējādi rīkotos pret saviem principiem. Aizstāvis tiesnešiem sacīja, ka Dž. Baldžers gadiem esot devis kukuļus vietējiem politiķiem un likumsargājošo iestāžu darbiniekiem, lai tie viņu pasargātu no nokļūšanas policijas vai FIB nagos.

Blakus bin Ladenam

Nabadzīgā īru katoļu ģimenē uzaugušā Dž. Baldžera ceļš uz kriminālās pasaules virsotnēm sākās jau agrā jaunībā, kad viņš regulāri nonāca aiz restēm par tādiem noziegumiem kā zādzības, bruņoti uzbrukumi un izvarošana.

1956. gadā viņam piesprieda deviņu gadu cietumsodu par bankas aplaupīšanu. Trīs no šiem gadiem viņš pavadīja leģendām apvītajā Alkatrazas cietumā Kalifornijā. 1965. gadā viņš atgriezās dzimtajā Bostonā un dažos gados kļuva par vienu no ietekmīgākajiem noziedzniekiem pilsētā.

1995. gadā Dž. Baldžers kopā ar draudzeni pameta Bostonu tikai dienu pirms tam, kad FIB gatavojās viņu aizturēt. Vēlāk atklājās, ka viņu par gaidāmo operāciju brīdinājis kāds FIB darbinieks.

Vairākus gadus Dž. Baldžera vārds bija desmit visvairāk meklēto ASV noziedznieku sarakstā blakus teroristam Osamam bin Ladenam. Viņu kopā ar mīļoto aizturēja 2011. gada jūnijā Santamonikas pilsētā Kalifornijā, kur viņi ar pieņemtu vārdu mitinājās necilā īres namu rajonā.

Dž. Baldžera dēļ daudz cietis viņa brālis Viljams, kurš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku ietekmīgākajiem Masačūsetsas štata politiķiem. Brāļa reputācijas dēļ viņš 2003. gadā atkāpās no Masačūsetsas Universitātes prezidenta amata.

Tiek uzskatīts, ka Dž. Baldžers ir prototips Džeka Nikolsona tēlotajam noziedzniekam vairākkārt oskarotajā filmā The Departed (Atkritēji). Nākamgad uz ekrāniem nonākšot biogrāfiska filma, kurā Dž. Baldžeru attēlos Džonijs Deps, ziņo The Christian Science Monitor.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits