Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

ASV dos Ukrainai munīciju ar noplicināto urānu

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs ASV lēmumu sākt piegādāt Ukrainai tanku munīciju ar noplicināto urānu nodēvējis par "noziedzīgu rīcību, kas pierāda Vašingtonas nerēķināšanos ar šādas munīcijas izmantošanas sekām videi", vēsta TASS.

Laikā, kad Kijivā trešdien viesojās ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, tika paziņots, ka ASV atvēlēs vēl vienu miljardu dolāru (ap 932 miljoniem eiro) jaunai militārajai un humānajai palīdzībai Ukrainai, ziņo AFP. 

ASV aizsardzības resors Pentagons informēja, ka šajā paketē iekļautas arī pretgaisa aizsardzības sistēmu, artilērijas munīcijas, prettanku ieroču un cita militārā aprīkojuma piegādes, arī noplicinātā urāna 120 milimetru munīcija, ko varēs izmantot tankos M1 Abrams. Paredzams, ka pirmie tanki M1 Abrams Ukrainā tiks nogādāti jau šomēnes. Noplicinātais urāns tiek izmantots gan Abrams tanku bruņās, gan šāviņos. Tas rodas kā blakusprodukts urāna rūdas bagātināšanas procesā un ir ļoti blīvs metāls. Tāpēc tā izmantošana šāviņu serdeņos ievērojami palielina to caursišanas spējas. Pēc trieciena tas rada arī uzliesmojumu. Jau iepriekš par šāviņu ar noplicināto urānu piegādi Ukrainai paziņoja Lielbritānija.

Daļa ekspertu pasaulē izteikuši bažas, ka putekļi, kas pēc šādas munīcijas izmantošanas nonāk vidē, var radīt tās piesārņojumu un kaitēt cilvēku veselībai, ziņo BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits