Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

ASV gatavo elektronisku dezinformāciju, lai noķertu nākamo Wikileaks informācijas sniedzēju

ASV īpašā aizsardzības pētniecības aģentūra Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) izstrādā datorprogrammu, kas automātiski ražos viltus, it kā slepenus dokumentus kā "ēsmu" slepenas informācijas nopludinātājiem, raksta portāls Wired.com.
Projekts atklāts, pētot dažādu militārās nozares pētījumu kopsavilkumus, kas pieejami publiskai apskatei, raksta portāls. Programmatūras ģenerētie dokumenti piefiksēs jebkuras personas, kas tos atrod un apskata, interneta adresi, vienlaikus ceļot trauksmi interneta resursu administratoram. Viens no mērķiem ir atrast aizsardzības iestāžu darbiniekus jeb "savējos'', kas dažādu iemeslu dēļ nopludina dokumentus, kurus tie ir autorizēti lietot.

Medijos jau ziņots, ka par lauvas tiesu Wikileaks ASV militāristu ziņojumu par karadarbību Irākā un Afganistānā nopludināšana tur aizdomās vienu karavīru, Bredliju Maningu, kuram bijusi piekļuve dokumentu datubāzei. Manings aizturēts un atrodas ASV militārā izolatorā.

Galvenais "dokumentu viltošanas" programmatūras mērķis esot pievilināt iespējamus dokumentu zagļus un nopludinātājus, bet projekta publiskošanas nolūks arī ir sēt bažas iespējamos dokumentu nopludinātājos par viņu pamanīto materiālu autentiskumu.

Kā kuriozu Wired.com raksta, ka jebkuram interesentam ir iespējams "testēt" sistēmu, izmantojot DARPA mājaslapu, lai pats sarakstītu savu viltus slepeno dokumentu.

Jau ziņots, ka Wikileaks ieguvis un pakāpeniski publiskojis dokumentus no savā rīcībā nonākušajiem simtiem tūkstošu slepenu militāru un diplomātisku ziņojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits