Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

ASV Kongress atbalsta palīdzības programmu Ukrainai

ASV Kongress otrdien atbalstīja palīdzības programmas piešķiršanu Ukrainai, vienlaikus nosakot sankcijas Krievijai par Krimas aneksiju.

Pārstāvju palāta ar 378 balsīm par un 34 pret apstiprināja likumprojektu, kuru pagājušajā nedēļā jau bija atbalstījis Senāts. Tagad tas tiks iesniegts parakstīšanai prezidentam Barakam Obamam.

Programma paredz piedāvāt Ukrainai miljarda dolāru aizdevumu garantijās un piemērot sankcijas Krievijas amatpersonām un citām personām, kas saistītas ar Krievijas īstenoto Krimas aneksiju.

Palīdzības programmā paredzēts arī 150 miljonu dolāru atbalsts demokrātijas stiprināšanai un sadarbības veicināšanai ar Ukrainu drošības jomā.

Programmā gan nav pausts atbalsts Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) reformām, kas palielinātu fonda pastāvīgo finanšu līdzekļu apjomu, nodrošinot lielāku ietekmi jaunattīstības valstīm.

Baltais nams vēlējās, lai tiktu atbalstīts plašāks projekts, tostarp SVF reformas, norādot, ka tās ļautu lielākai palīdzībai ātrāk sasniegt Ukrainu, kuras jaunā valdība cīnās ar nopietnām ekonomiskām grūtībām.

"ASV Pārstāvju palāta un Senāts kopīgi atbalsta Ukrainas tautu šajā laikā, kad viņiem tas ir vajadzīgs," pēc balsojuma apliecināja Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners, solot rūpīgi sekot līdzi ASV prezidenta rīcībai šajā jautājumā. "Mēs turpināsim savus pūliņus, lai nodrošinātu, ka viņš izmanto visus līdzekļus, kas ir viņa rīcībā, tostarp atkārtoti pārvērtē drošības garantijas Ukrainai un NATO sabiedrotajiem un paplašina Amerikas plašās enerģijas piegādes, lai mazinātu Krievijas ciešo satvērienu Eiropā."

Obama tikmēr atzinīgi novērtēja pieņemto likumprojektu, kas nodrošinās Ukrainai "būtiskus soļus, lai atjaunotu ekonomisko stabilitāti un atgrieztos pie izaugsmes un labklājības".

Kā apliecināja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kārnijs, ASV administrācija "atbalsta likumprojektā iekļautās mērķtiecīgās sankcijas pret personām un institūcijām, kas atbildīgas par vardarbību pret Ukrainas tautu vai kuras apdraud Ukrainas mieru, stabilitāti, suverenitāti vai teritoriālo integritāti".

Jau vēstīts, ka Krievija kopš februāra beigām okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu.

Neilgi pēc tam Krievijas parlaments ratificēja "līgumu" par Krimas aneksiju, un Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja attiecīgu likumu par Ukrainai piederošās pussalas iekļaušanu Krievijas sastāvā.

Starptautiskā sabiedrība ir asi nosodījusi Maskavas rīcību un atteikusies atzīt Krimas aneksiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits