Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ASV Nacionālās Drošības aģentūra nomainīs sistēmas administratorus ar datoriem

ASV Nacionālās Drošības aģentūra (NDA) paziņojusi par plāniem atlaist 90 procentus sistēmas administratoru, vēsta laikraksts Huffington Post, norādot - viņu darba pienākumus paredzēts uzticēt datoriem. 

Kā kiberdrošībai veltītā konferencē paskaidrojis NDA direktors Kits Aleksanders, šādi aģentūra vēlas samazināt to cilvēku skaitu, kuriem pieejama slepena informācija. K. Aleksanders nepieminēja par šī lēmuma saistību ar Edvarda Snoudena lietu, tomēr uzsvēra, ka slepeno dienestu darba pamatā ir uzticība cilvēkiem, kam ir piekļuve pie slepeniem datiem. Darbinieki, kuri neattaisno šo uzticību, pēc viņa vārdiem, var nodarīt valstij milzīgu zaudējumu.

K. Aleksanders arī piebilda, ka pašlaik NDA strādā aptuveni tūkstotis sistēmas administratoru, un lielāko daļu no viņiem var aizstāt ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību. Tas, pēc NDA direktora vārdiem, padarīs datortīklus drošākus.

Kā papildus drošības pasākums, pēc K. Aleksandera vārdiem, NDA nesen tika ieviesti noteikumi, kas uzliek sistēmas administratoriem par pienākumu ar slepenu informāciju strādāt tikai vismaz viena kolēģa klātbūtnē.

Jāatgādina, ka Edvards Snoudens agrāk strādāja ar sistēmas administratoru, kā līgumstrādnieks NDA, kā arī sadarbojās ar ASV CIP. 2013. gada jūnija sākumā viņš nodeva plašsaziņas līdzekļu rīcībā informāciju par ASV slepeno dienestu programmu PRISM, kura ļauj izsekot telefona sarunas un privātpersonu elektronisko saraksti. 

ASV varas iestādes paziņojušas, ka E. Snoudens nodarījis ievērojamus zaudējumus ASV nacionālajai drošībai un apsūdzēja viņu slepenas informācijas izpaušanā. Tobrīd E. Snoudens jau atradās Honkongā. Jūnija beigās viņš ieradās Maskavā un aizvadīja Šerementjevas lidostas tranzītzonā aptuveni 40 dienas, līdz 1. augustā Krievijas varas iestādes uz gadu piešķīra viņam pagaidu patvērumu un 7. augustā pameta lidostu. ASV prezidents Baraks Obama, atsaucoties uz Krievijas atteikumu izdot E. Snoudenu, atcēla šī gada septembrī paredzēto tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits