Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

ASV neatteiksies no turpmākas "demokrātijas atbalstīšanas" Krievijā

Savienotās Valstis otrdien paziņojušas, ka vēlas stiprināt demokrātiju un pilsonisko sabiedrību Krievijā, šādi reaģējot uz Maskavas izteikumiem, ka ASV finansējums Krievijas nevalstiskajām organizācijām, kas atbalsta demokrātijas izplatīšanos, rada problēmas abu valstu attiecībās.

ASV valsts departaments ir ierosinājis izveidot 50 miljonu ASV dolāru (aptuveni 25 miljonu latu) lielu fondu, kas atbalstītu nevalstiskās organizācijas, kas cīnās par cilvēktiesībām un demokrātiju Krievijā. "Tas veidots, lai atbalstītu vibrējošo pilsonisko sabiedrību Krievijā un atļautu mums sadarboties ar tām Krievijas nevalstiskajām organizācijām, kas vēlas ar mums sadarboties," paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Viktorija Ņūlenda.

Šie līdzekļi atļautu organizācijām "attīstīt savas prasmes un (..) iespēju pārstāvēt krievu centienus arvien vairāk padziļināt un stiprināt demokrātiju", atzīmēja Ņūlenda.

Krievijas premjerministrs un topošais prezidents Vladimirs Putins ir vairākkārt pārmetis Vašingtonai, ka tā izmanto savu demokrātijas atbalsta programmu, lai Krievijā finansētu protestus pret viņa atgriešanos prezidenta krēslā. ASV amatpersonas šādas apsūdzības kategoriski noraida.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs otrdien izteicās, ka Maskava vairākkārt izvirzījusi šo jautājumu sarunās ar ASV amatpersonām un joprojām nav saņēmusi skaidru apliecinājumu par minētā finansējuma mērķiem. "Šīs aktivitātes ir sasniegušas tādu apjomu, ka ir pārvērtušās par problēmu mūsu attiecībās," intervijā ziņu aģentūrai "Interfax" norādīja Rjabkovs.

Plānots, ka līdzekļi iecerētajam fondam, kuram vēl jāsaņem ASV Kongresa apstiprinājums, tiks iegūti no likvidētā ASV-Krievijas Investīciju fonda, kas tika izveidots 1995.gadā, lai veicinātu brīvā tirgus ekonomiku Krievijā.

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone svētdien intervijā telekanālam CNN izteicās, ka Krievijas tauta ir "neticami talantīga" un ASV vēlas palīdzēt tai. "Tam nav nekāda sakara ar mums. Tas viss saistīts ar Krievijas tautu. (..) Mēs Savienotajās Valstīs ticam, ka ikvienai valstij klātos labāk, ja tajā būtu lielāka vārda brīvība, reliģijas brīvība, pulcēšanās brīvība," viņa piebilda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits