Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ASV: Phenjanas kodolizmēģinājuma draudi ir nevajadzīga provokācija

ASV ceturtdien nosodīja Ziemeļkorejas draudus sarīkot trešo kodolizmēģinājumu, tos dēvējot par "nevajadzīgu provokāciju".

"Ziemeļkorejas paziņojums ir nevajadzīga provokācija," sacīja Baltā nama preses pārstāvis Džejs Kernijs, vienlaikus norādot, ka kodolizmēģinājums būtu būtisks ANO sankciju pārkāpums, turklāt tas Phenjanu padarītu vēl izolētāku.

Ziemeļkoreja ceturtdien paziņoja, ka turpinās palaist raķetes un veikt kodolizmēģinājumus, šādi vēršoties pret savu niknāko ienaidnieku ASV.

ANO Drošības padome otrdien atbalstīja ASV ierosināto rezolūciju, kurā Ziemeļkorejai pausts nosodījums par 12.decembrī veikto "ballistiskās raķetes tehnoloģiju" izmēģinājumu un piemērotas jaunas sankcijas.

"Mēs neslēpjam faktu, ka dažādie satelīti un tālas darbības raķetes, ko izšausim, un augsta līmeņa kodolizmēģinājums, ko veiksim, ir mērķēts pret Savienotajām Valstīm," paziņoja Ziemeļkorejas Nacionālā aizsardzības komisija.

Dienvidkoreja un citi novērotāji uzskata, ka Ziemeļkoreja ir tehniski gatava veikt trešo kodolizmēģinājumu un, ļoti iespējams, pirmo reizi izmantot augsti bagātinātu urānu, pavirzoties soli tuvāk kodolieroča radīšanai.

Iepriekšējie Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumi tikai veikti 2006. un 2009.gadā. Abos gadījumos tas notika vien dažus mēnešus pēc tāla darbības rādiusa raķešu palaišanas.

Tiek uzskatīts, ka šie izmēģinājumi, kuros tika izmantots plutonijs, bija tikai daļēji veiksmīgi.

"ANO Drošības padomes rezolūcija, ko izstrādājušas ASV, novedusi naidīgo politiku pret Korejas Tautas Demokrātisko Republiku līdz visbīstamākajai pakāpei," norādīja Ziemeļkorejas Nacionālā aizsardzības komisija.

"Rēķinu kārtošanai ar ASV jānotiek ar spēku, nevis vārdiem," teikts komisijas paziņojumā, kuru izplatījusi Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Precīzi kad varētu tikt veikts kodolizmēģinājums, Ziemeļkoreja nav atklājusi.

ANO Drošības padome otrdien noteica jaunas sankcijas Ziemeļkorejai, šādi sodot Phenjanu par to, ka tā, neraugoties uz starptautiskās sabiedrības aizliegumu, decembrī palaidusi ballistisko raķeti.

Padome arī Phenjanai draudējusi ar "nozīmīgiem soļiem", ja tā veiks jaunu kodolizmēģinājumu. Sankciju paplašināšana Drošības padomē tika atbalstīta vienbalsīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits