Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

ASV piešķir militāro palīdzību Ukrainai vēl 100 miljonu dolāru apmērā

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins vizītes Kijiva laikā paziņoja par jaunu militārās palīdzības Ukrainai paketi 100 miljonu ASV dolāru (91,5 miljoni eiro) apmērā.

Jauno palīdzības paketi jau ir apstiprinājis ASV Kongress un tajā paredzēta Ukrainas armijai tik nepieciešamās munīcijas piegāde.

"Šodien šeit esmu ieradies ar svarīgu vēstījumu - ASV gan tagad, gan nākotnē turpinās atbalstīt Ukrainu tās cīņā par brīvību pret Krievijas agresiju," Ostins sacīja pirmdien, ierodoties iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā.

"Mēs kopā ar sabiedrotajiem un partneriem turpināsim atbalstīt Ukrainas steidzamās vajadzības kaujaslaukā un ilgtermiņa aizsardzības prasības," pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski ASV aizsardzības ministrs rakstīja platformā "X", kas iepriekš bija "Twitter".

Kopā ar Ostini Kijivu apmeklēja arī ASV spēku Eiropā virspavēlnieks ģenerālis Kristofers Kavoli, informēja ASV vēstniece Ukrainā Bridžita Brinka.

Kijiva un tās sabiedrotie gatavojas trešdien gaidāmajai Ukrainas Aizsardzības kontakta grupas sanāksmei, kurā pulcēsies ap 50 Ukrainu atbalstošas valstis.

Vašingtona ir lielākais militārās palīdzības sniedzējs Kijivai, un amerikāņu palīdzības samazināšana būtu liels trieciens Ukrainai, kas gatavojas kara otrajai ziemai.

Daži republikāņu likumdevēji iebilst pret palīdzības turpināšanu. Tomēr ASV palīdzība nav pārtraukta, un joprojām ir pieejama iepriekš apstiprinātā palīdzība, ko var izmantot. Pagājušajā nedēļā ASV prezidenta Džo Baidena parakstītais likums par pagaidu izdevumiem neparedz tēriņus Ukrainai.

Pirmdien Ukrainā Ostins apliecināja, ka Kijivai ir "abu partiju atbalsts" abās ASV Kongresa palātās, lai gan daži politiķi ir apšaubījuši nepieciešamību saglabāt ASV palīdzību pašreizējā līmenī.

Zelenskis tikšanos ar Ostinu raksturoja kā produktīvu un pateicās ASV par to, ka tās joprojām ir "līderes palīdzības sniegšanā".

Jaunākajā ASV palīdzības Ukrainai paketē cita starpā ir pretgaisa aizsardzības raķetes "Stinger", raķešu artilērijas sistēma HIMARS un artilērijas munīcija.

"Būs vairāk artilērijas šāviņu, kas pašlaik ir īpaši nepieciešami," Zelenskis pirmdien teica savā ikvakara videouzrunā. 

Oktobrī tika vēstīts, ka ASV sniegtā palīdzība Ukrainai sasniegusi 43,9 miljardus ASV dolāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņe...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits