Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ASV piespriests nāvessods Forthudas slaktiņa sarīkotājam

ASV karatiesa trešdien piespriedusi nāvessodu virsniekam, kurš, iedvesmojoties no Al Qaeda terora aktiem, sarīkoja slaktiņu Forthudas militārajā bāzē, nogalinot 13 cilvēkus. Pēc četras stundas ilgās apspriešanās tribunāla priekšsēdētāja paziņoja, ka tiesneši vienbalsīgi nolēmuši piespriest 42 gadus vecajam majoram Nidalam Hasanam nāvessodu.

"Kā šīs kolēģijas priekšsēdētājai mans pienākums ir jums paziņot, ka (..) visi karatiesas locekļi aizklātā balsojumā par spriedumu bija vienprātīgi," sacīja tribunāla priekšsēdētāja, piebilstot, ka vienlaikus Hasans ar kaunu tiek padzīts no bruņotajiem spēkiem, konfiscējot visu dienesta laikā izmaksāto algu un pabalstus. Hasans, kurš prāvas laikā pats uzņēmās savu aizstāvību, uzklausot spriedumu neizrādīja nekādas emocijas.

Saskaņā ar ASV karatiesas kārtību, gadījumos, kad tiek piespriests nāvessods, lieta automātiski tiek izskatīta atkātoti apelācijas kārtībā, tomēr jau pirmajā prāvā Hasans nemēģināja noliegt savu vainu.

Hasans ir palestīniešu izcelsmes musulmanis, kas dzimis ASV. Viņš ir pirmā ASV militārpersona, kam kopš 2005.gada piespriests nāvessods. 2005.gadā uz nāvi tika notiesāts Hasans Akbars, kas 2003.gadā nogalināja divus savus dienesta biedrus Kuveitā.

2009.gada 5.novembrī Forthudas medicīnisko pārbaužu centrā Hasans atklāja uguni uz karavīriem, kas tika gatavoti nosūtīšanai uz karadarbības zonām. Viņš nogalināja 12 karavīrus un vienu civilpersonu. Vēl 30 cilvēki tika ievainoti. Slaktiņu apturēja civilais policists, kas uzbrucēju sašāva. Pēc ievainojuma Hasans šobrīd ir daļēji paralizēts.

Hasans savu rīcību pamatoja ar iebildumiem pret ASV iebrukumu Afganistānā un Irākā. Viņš esot internetā arī sazinājies ar Al Qaeda pārstāvi Anvaru al Avlaki, kurš vēlāk tika nogalināts ASV bezpilota lidmašīnas uzlidojumā Jemenā.

Tagad Hasans tiks pārvests uz nāvinieku cietumu Levenvērtas fortā Kanzasā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits