Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV tiesa priespriež mūža ieslodzījumus diviem somāliešu pirātiem

ASV tiesa pirmdien piesprieda mūža ieslodzījumu diviem somāliešiem par pirātu uzbrukumu, kurā februārī tika nogalināti četri amerikāņi uz pirātu nolaupītas jahtas.

Mūža ieslodzījums 30 gadus vecajam Ali Abdi Mohamedam un 31 gadu vecajam Burhanam Abdirahmanam Jusufam, kas abi atzina savu vainu, ir pirmais sods, kas piespriests saistībā ar amerikāņu nāvi šajā pirātu uzbrukumā. Sprieduma pasludināšana ir gaidāma vēl 12 vīriešiem, no kuriem trim draud nāvessods.

Sodu piesprieda federālais tiesnesis Virdžīnijas štata Norfolkas pilsētā.

ASV prokurori solīja, ka šī lieta būs mācība Somālijas pirātiem, kas padarījuši par savu rūpalu kuģu un cilvēku nolaupīšanu Indijas okeānā un izpirkuma saņemšanu par tiem.

Tiesas spriedumi šajā lietā būs "skaidra vēsts, ka nesodītas bruņotas laupīšanas un izspiešanas dienas jūrā ir beigušās", paziņoja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) Ņujorkas biroja atbildīgā direktora palīdze Dženisa Fedarcika.

Kristiešu misionāru pāris no Kalifornijas Džīna un Skots Adami, kā arī viņu ceļabiedri Bobs Rigls un Filisa Makeja no Sietlas brauca ar Adamu jahtu "Quest" no Indijas uz Krētu, kad jahta un viņi tika nolaupīti Omānas piekrastē.

ASV karaflote sāka sarunas par ķīlnieku atbrīvošanu un atveda divus pirātus uz karakuģi "Sterett" šo sarunu vešanai. Kad pirāti pēkšņi izšāva raķešgranātu, ASV spēki devās uz nolaupīto jahtu un pirāti nošāva ķīlniekus uz tās.

Kaujā gāja bojā arī četri pirāti. ASV spēki sagūstīja un aizveda uz ASV 15 pirātus, no kuriem vienam kā nepilngadīgajam apsūdzības netika izvirzītas.

Adamu pāris, Rigls un Makeja ir pirmie amerikāņi, kas pēdējos gados gājuši bojā Somālijas pirātu uzbrukumos. Vairumā gadījumu pirāti ir atbrīvojuši ķīlniekus pēc izpirkuma saņemšanas, lai gan reizēm tas noticis pēc ilgām sarunām.

ASV tiesa Ņujorkā februārī piesprieda gandrīz 34 gadu cietumsodu par pirātismu somāliešu pusaudzim. ASV spēki viņu sagūstīja operācijā, kas izbeidza piecas dienas ilgu ķīlnieku krīzi uz ASV kravas kuģa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits