Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

ASV varētu atteikties no bāzēm Austrumeiropā

ASV valdība izstrādājusi alternatīvu pretraķešu aizsardzības sistēmas plānu, kas paredz atteikties no militāro objektu būvēšanas Polijā un Čehijā. Šādu informāciju izplatījis laikraksts The New York Times (NYT), atsaucoties uz ASV amatpersonām.

Ideju par pretraķešu aizsardzības objektu izvietošanu Austrumeiropā aktīvi atbalstīja iepriekšējais ASV prezidents Džordžs V.Bušs, bet viņa pēctecis Baraks Obama ir skeptiski noskaņots pret šo ideju. Līdzšinējais plāns paredzēja būvēt radaru staciju Čehijā un raķešu pārtveršanas iekārtas Polijā. Pretraķešu sistēmas mērķis bija aizsargāties pret Irānas un citu valstu draudiem, bet pret šo plānu protestēja Krievija, kas nevēlas pieļaut ASV nostiprināšanos Austrumeiropā.

ASV valdība raizējas arī par pretraķešu sistēmas izmaksām, jo militāro objektu būvēšanai Eiropā nāktos iztērēt līdz pat četriem miljardiem dolāru. Alternatīvais plāns paredz pretraķešu aizsardzības objektu izvietošanu Turcijā vai Balkānu reģionā.

ASV lēmums varētu iepriecināt Krieviju, bet sarūgtināt Austrumeiropas valstis, kas raizējas par ASV atbalsta zaudēšanu. "Salīdzinot ar Buša valdību, Obamas valdība vairāk interesējas par Krieviju, Ķīnu un, protams, Afganistānu, nevis Austrumeiropu," sarunā ar NYT atzina poļu analītiķis Slavomirs Debskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits