Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

ASV vēlas konkretizēt Ukrainas plānus izmantot tālas darbības rādiusa raķetes

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija vēlas saņemt no Ukrainas konkrētāku informāciju, kā tā izmantotu triecieniem Krievijas teritorijā sabiedroto piegādātos tālas darbības rādiusa ieročus, ja šādai izmantošanai tiktu dota piegādātājvalsts atļauja, un kāda būtu šo ieroču izmantošanas loma plašākā tālākās karadarbības stratēģijā, vēsta Associated Press.

Līdz šim, neskatoties uz Ukrainas amatpersonu ļoti aktīvajiem pūliņiem panākt šādu sabiedroto atļauju, tas nav izdevies. 

Sagaidāms, ka šis jautājums intensīvi tiks apspriests kuluāros, kad globālie līderi nākamnedēļ pulcēsies uz ANO Ģenerālās asamblejas sanāksmi. Paredzams, ka Ukrainas prezidents nākamnedēļ ASV tiksies arī ar Dž. Baidenu, kā arī kandidātiem uz ASV prezidenta amatu – Kamalu Harisu un Donaldu Trampu.

Ukraina vēlas saņemt atļauju pret militāriem mērķiem Krievijā – ieroču un munīcijas noliktavām, raķešu palaišanas vietām un aviobāzēm – izmantot ASV piegādātās armijas taktiskās raķešu sistēmas ATACMS un britu piegādātās raķetes Storm Shadow. Līdz šim saņemta ASV atļauja šos ieročus izmantot tikai tiešā Ukrainas robežas tuvumā uzbrukumu novēršanai.

ASV amatpersonas, kurām ir informācija par nesen notikušo britu premjerministra Kīra Stārmera vizīti Baltajā namā, medijiem stāstījušas, ka viņš mēģinājis panākt Dž. Baidena piekrišanu atļaut izmantot Storm Shadow dziļāk Krievijas teritorijā. Šāda piekrišana esot nepieciešama, jo atsevišķas Storm Shadow sastāvdaļas ražotas ASV.

Spiedienu uz ASV dot atļauju Ukrainai izdara arī sabiedrotie NATO. Pagājušajā nedēļā notikušajā NATO Militārās komitejas sēdē Prāgā admirālis Robs Bauers no Nīderlandes teica: "Katrai valstij, kurai uzbrukts, ir tiesības sevi aizsargāt. Un šīs tiesības nebeidzas pie šīs valsts robežas." Čehijas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks ģenerālleitnants Karels Ržeha teicis, ka ukraiņiem pašiem jāizlemj, kā izmantot piegādātos ieročus. Savukārt ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins noraidījis ideju, ka atļauja ukraiņiem izmantot ieročus triecienos dziļāk Krievijas teritorijā varētu būtiski lauzt kara gaitu. "Es nedomāju, ka viena tipa ieroču izmantošana būs noteicošā, joprojām palieku pie tāda uzskata," teica ministrs un piebilda, ka Ukraiņiem esot arī citi ieroči, ar kuriem sasniegt mērķus dziļāk Krievijas teritorijā. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits