Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Atceltais samits norāda, ka Obamam trūkst pacietības auklēties ar Putinu

ASV līdzšinējie centieni "restarēt" attiecības ar Krieviju izrādījušies gana neauglīgi, lai Vašingtona turpinātu pievērt acis uz Maskavas vēso attieksmi. ASV prezidenta Baraka Obamas lēmums atcelt septembrī plānoto tikšanos ar Krievijas vadītāju Vladimiru Putinu norādījis uz arvien augošo saspīlējumu abu pušu starpā, ko vairojušas domstarpības virknē svarīgu jautājumu.

Eksperti norādījuši, ka Baltā nama saimnieka atteikšanās doties uz Maskavu ir ilgi krāta aizvainojuma kulminācija un Krievijas lēmums piešķirt patvērumu ASV valdības slepeninformācijas noplūdinātājam Edvardam Snoudenam bijis tikai "ķirsītis uz kūkas", lai saprastu, ka principiāli atšķirīgo uzskatu dēļ abām pusēm nemaz nav par ko runāt.

Lēmums atcelt tikšanos "formāli iezīmējis prezidenta Obamas restartēšanas politikas beigas", laikrakstam The Los Angeles Times apgalvoja Maskavas Kārnegī centra vadītājs Dmitrijs Treņins.

Lai gan Baltais nams neslēpa, ka Krievijas "sarūgtinošais lēmums" piešķirt patvērumu Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) bijušajam analītiķim E.Snoudenam tika ņemts vērā, spriežot par tikšanos ar V.Putinu, tas nebūt nav galvenais iemesls, kādēļ pirmo reizi desmitiem gadu laikā kāds ASV prezidents atcēlis plānoto samitu. Tas ir neatrisināto domstarpību galarezultāts, atbilde uz gadiem ilgām provokācijām no Krievijas puses, uzsver izdevums Forbes.

Viens no lielākajiem domstarpību iemesliem pašlaik ir ieilgušais konflikts Sīrijā, kuras autoritārā režīma vadītājs Bašārs el Asads ir ciešs V.Putina sabiedrotais. Turpretim ASV nosoda B. el Asadu un nostājušās opozicionāru pusē.

Sāpīgs punkts ir cilvēktiesības. Amerikāņi pārmet Krievijai, ka tā apspiež V.Putina kritiķus un iegrožo nevalstisko organizāciju darbu. ASV paudušas bažas par virkni pretrunīgi vērtētiem likumiem, piemēram, "homoseksuālisma propagandas aizliegumu". Krievija šomēnes pat mudināja sportistus, kas plāno doties uz 2014.gada olimpiskajām spēlēm Sočos, nepiemirst, ka Krievijā par pieņemamām uzskatāmas seksuālas attiecības tikai starp sievieti un vīrieti.

Tikmēr Krievijas amatpersonas B.Obamas atteikumu atsakās skatīt plašākā kontekstā un saista to ar E.Snoudenam piešķirto patvērumu. "Lēmums neapšaubāmi saistīts ar situāciju ap ASV izlūkošanas pārvaldes bijušo darbinieku Snoudenu, un šajā situācijā neesam vainojami mēs," raidsabiedrība BBC citēja V.Putina padomnieku ārpolitikas jautājumos Juriju Ušakovu, kurš ASV kritizēja par nevēlēšanos slēgt savstarpējo izdošanas līgumu.

Republikāņi B.Obamam nereti pārmetuši pārāk labvēlīgu attieksmi pret Krieviju, turklāt pēdējā laikā arvien skaļāk izskanējuši aicinājumi atteikties doties uz tikšanos ar V.Putinu vai pat boikotēt Soču olimpiskās spēles.

ASV prezidents šonedēļ, viesojoties telekanāla NBC šovā The Tonight Show, pārmeta Krievijai "aukstā kara laika domāšanu". Pat aukstā kara saspīlējuma laikā ASV uzturēja kontaktus ar toreizējo Padomju Savienību.

Pienācis laiks atzīt, ka ASV vairs nešķiet svarīgi uzlabot attiecības ar Krieviju, analītiķi norādījuši izdevumam Politico. Turklāt simboliskā sarkanā poga ar krievu valodā kļūdaino uzrakstu, ko 2009.gadā ASV uzdāvināja Krievijai, izrādījusies liktenīga. Tajā vārds "restartēt" krievu valodā attēlots kā "peregruzka", kas nozīmē ko citu, proti, pārslodzi.

Visu rakstu lasi piektdienas Dienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits