Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Atlikta sprieduma pasludināšana tiesas prāvā pret Trampu par klusēšanas naudu

ASV 45. prezidents un republikāņu kandidāts uz šo amatu 5. novembrī paredzētajās vēlēšanās Donalds Tramps atkal var būt gandarīts – uz vairākiem mēnešiem atlikts Ņujorkas tiesas paziņojums par viņam piespriesto sodu.

Apsūdzības ir saistītas ar nelikumībām maksājumos D. Trampa advokātam Maiklam Koenam, kurš savukārt naudu izmantoja, samaksājot Stormijai Danielsai, lai viņa pārtrauktu publiski izteikties par to, ka viņai bijušas seksuālas attiecības ar Trampu 2006. gadā. Vienkāršāk sakot, D. Trampam bija tiesības bez jebkādām juridiskām sekām šo naudu samaksāt no personīgajiem līdzekļiem, taču tika izmantoti kampaņas fondi un uzņēmuma finanses, kas jau nozīmē likuma pārkāpumu, vēsta AP. 

Soda piespriešana D. Trampam lietā par klusēšanas naudas maksāšanu pornoaktrisei S. Danielsai ar tiesneša lēmumu tika atlikta uz 18. septembri. Ņujorkas tiesnesis Huans Merčans pēc D. Trampa atzīšanas par vainīgu visās apsūdzībās šajā lietā 30. maijā bija paziņojis, ka soda piespriešana paredzēta 11. jūlijā. Tās atlikšana ir pirmās sekas ASV Augstākās tiesas spriedumam par esošo un bijušo prezidentu daļēju imunitāti pret kriminālvajāšanu.

Augstākā tiesa pirmdien atzina, ka prezidentam ir tiesiskā imunitāte, veicot oficiālas darbības, bet nav imunitātes, veicot darbības, kas nav saistītas ar viņa amata pienākumiem. No deviņiem Augstākās tiesas locekļiem spriedumu atbalstīja seši konservatīvie tiesneši, bet pret bija trīs liberālie tiesneši.

Dažas stundas pēc Augstākās tiesas sprieduma paziņošanas D. Trampa juridiskie padomnieki vēstulē Ņujorkas tiesai pavēstīja, ka šis spriedums attaisno bijušā prezidenta nostāju, ka viņu nevajadzētu tiesāt par oficiālām darbībām, un atkārtoja viņa aicinājumu atlikt soda piespriešanu klusēšanas naudas lietā.

Augstākās tiesas spriedums arī aizkavēs tiesas prāvu, kurā republikānis D. Tramps apsūdzēts par mēģinājumu palikt pie varas pēc 2020. gada prezidenta vēlēšanām, kurās uzvarēja demokrāts Džo Baidens. D. Tramps tiek apsūdzēts par to, ka ar saviem tvītiem un izteikumiem 2021. gada 6. janvārī kūdījis savus atbalstītājus, kuri iebruka Kapitolijā. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits