Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Baraks Obama sasniedz vēsturisku slieksni

Demokrātu politiķis Baraks Obama spēris platu soli ceļā uz ASV prezidenta amatu, jo pēc piecus mēnešus ilgas priekšvēlēšanu cīņas viņam izdevies pārspēt savu galveno konkurenti Hileriju Klintoni. B.Obama jau sācis gatavoties ASV prezidenta vēlēšanām novembrī, kad viņam būs jāmērojas spēkiem ar republikāņu kandidātu Džonu Makeinu. 46 gadus vecā B.Obamas uzvara ir vēsturisks notikums, jo viņš ir pirmais melnādainais politiķis, kam ir labas izredzes ieņemt ASV prezidenta amatu.

Klintones neveiksme


H.Klintone līdz pēdējam brīdim cerēja atgriezties Baltajā namā un kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta amatā, tomēr priekšvēlēšanu kampaņas laikā viņa pieļāva virkni stratēģisku kļūdu, kas iedragāja viņas cerības. H.Klintone nemitīgi uzsvēra savu lielo pieredzi politikā, taču amerikāņu vēlētājiem daudz labāk patika B.Obamas solītās pārmaiņas. Daudziem amerikāņiem bija grūti samierināties ar domu, ka jau 20 gadu pie varas bijušas tikai Klintonu un Bušu dinastijas.

Otrdien notika pēdējās priekšvēlēšanas Montānas un Dienviddakotas štatos, pēc kurām B.Obama ieguvis pietiekami daudz delegātu, lai kļūtu par Demokrātu partijas kandidātu ASV prezidenta amatam. B.Obama uzvarēja Montānā, H.Klintonei izdevās izcīnīt uzvaru Dienviddakotā.

Demokrātu partijas kandidāts tiks apstiprināts partijas kongresā augusta beigās Denverā. Lai saņemtu kongresa vairākuma atbalstu, kandidātam būs vajadzīgas 2118 delegātu balsis. B.Obama jau izcīnījis 2156 delegātus, H.Klintonei ir tikai 1933 delegāti. H.Klintone pagaidām nav atzinusi savu sakāvi. Viņa uzsver, ka saņēmusi vairāk nekā 17 miljonus amerikāņu balsu. Taču ar to bija par maz, lai pārspētu B.Obamu, kurš bija izstrādājis labāku priekšvēlēšanu kampaņas stratēģiju. B.Obamas uzvaru gājiens sākās jau 3.janvārī Aiovas štatā, kur H.Klintone palika tikai trešā aiz Džona Edvardsa. Vēl smagāk viņai klājās februārī, kad H.Klintone zaudēja 11 balsojumos pēc kārtas. Lai gan vēlāk viņai izdevās atgūties un izcīnīt vairākas svarīgas uzvaras, ar to nepietika, lai panāktu B.Obamu.

Sapņu tandēms?


Pēc analītiķu domām, H.Klintone tagad mēģinās izdarīt spiedienu uz B.Obamu, lai iegūtu viceprezidentes posteni viņa valdībā. B.Obama nav sajūsmā par šo ideju, jo līdz ar H.Klintoni pie varas mēģinātu atgriezties arī viņas vīrs Bils Klintons, kurš varētu vājināt B.Obamas ietekmi. Neraugoties uz savstarpējām nesaskaņām, B.Obama savā uzvaras runā veltīja dāsnus komplimentus H.Klintonei. "Mūsu partija un mūsu valsts kļuvušas labākas, pateicoties viņai. Es kļuvu par spēcīgāku kandidātu, jo man bija tas gods sacensties ar Hileriju Klintoni," teica B.Obama.

Viņa uzvaras runa bija sarīkota Minesotas štata pilsētā Sentpolā, kur septembrī notiks Republikāņu partijas kongress. Ar to viņš devis skaidru signālu, ka ir gatavs stāties pretim Vjetnamas kara veterānam Dž.Makeinam. B.Obama apgalvo, ka Dž.Makeins turpinās Džordža V.Buša iesākto politiku, kas ir ļoti nepopulāra amerikāņu vidū. "Tās nav pārmaiņas, kad 95% gadījumu Džons Makeins atbalsta Džordža Buša politiku," uzsver B.Obama. Republikāņi mēģinās pārliecināt vēlētājus, ka 71 gadu vecais Dž.Makeins ir spēcīgāks kandidāts par B.Obamu. Pēc viņu domām, B.Obama ir pārāk nepieredzējis, lai vadītu pasaules ietekmīgāko valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi atstājuši Vuhledaru

Ukraiņu vienības ir atstājušas Vuhledaru, lai saglabātu personālsastāvu, kara tehniku un ieņemtu pozīcijas turpmākai cīņai, trešdien paziņojusi Ukrainas armijas grupa "Hortica".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits