Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Bīstamiem jauniešiem ASV joprojām ir iespēja tikt pie ieročiem

Desmit gadu pēc Kolumbainas vidusskolas slaktiņa, kas izdzēsa 15 cilvēku dzīvību, daudzas ASV skolas sākušas līdzināties rūpīgi apsargātiem cietokšņiem ar metāla detektoriem pie ieejas un novērošanas kamerām visās malās. Taču tas nav pielicis punktu asiņainām apšaudēm ASV skolās, jo garīgi nelīdzsvarotiem jauniešiem vēl aizvien ir pārāk daudz iespēju tikt pie šaujamieročiem.

Slepkavu piemērs

ASV sabiedrība pirmdien pieminēja 1999.gada 20.aprīļa notikumus, kas uz visiem laikiem satricināja priekšstatu par skolu kā drošu vidi amerikāņu bērniem. Briesmīgo slaktiņu Kolumbainas vidusskolā Kolorādo štatā sarīkoja divi pusaudži Ēriks Heriss un Dilans Klebolds, kuri ieradās savā skolā, lai nogalinātu pēc iespējas vairāk bērnu. Viņi gribēja uzspridzināt bumbu skolas kafejnīcā, lai pēc tam apšautu bēgošos bērnus. Taču spridzeklis neuzsprāga, tādēļ E.Heriss un D.Klebolds ar ieročiem rokās iebruka skolas telpās un sāka šaut uz skolēniem. Viņi nogalināja 12 bērnus un skolotāju, pēc tam izdarīja pašnāvību. Tas bija lielākais slaktiņš ASV vidusskolu vēsturē.

E.Herisa un D.Klebolda piemērs iedvesmojis vairākus garīgi nelīdzsvarotus jaunekļus, jo desmit gadu laikā līdzīgi slaktiņi notikuši ne tikai ASV, bet arī citās valstīs, piemēram, Somijā un Vācijā. Psihologi secina, ka šādus noziegumus ir grūti novērst, jo daudziem bērniem ir psihiskas problēmas, bet nebūt ne visi ir gatavi ķerties pie šaujamieroča un nogalināt cilvēkus.

Ieroču pieejamība

Pēc šādiem slaktiņiem parasti izskan aicinājumi pastiprināt šaujamieroču kontroles noteikumus, bet ASV tie nav guvuši atsaucību. Ieroču ražotāju lobijs uzsver, ka tiesības nēsāt šaujamieročus ir ierakstītas ASV konstitūcijā. Kā risinājums slaktiņu novēršanai tiek minēta nevis sabiedrības atbruņošana, bet gan vēl lielāka apbruņošanās.

Kolumbainā pirmdien notika piemiņas pasākums, kas bija veltīts traģēdijas upuriem. Šajā laikā Kolumbainā nomainījusies skolēnu paaudze, un daudziem vairs nav nekādu atmiņu par slaktiņu. Arī izdzīvojušie slaktiņa aculiecinieki uzskata, ka pienācis laiks raudzīties nākotnē. "Es izvēlējos būt uzvarētājs, nevis upuris," aģentūrai AP stāsta 27 gadus vecais Patriks Airlends, kurš slaktiņā tika smagi ievainots.

***

Slaktiņš

1999.gada 20.aprīlī Kolumbainas vidusskolā ieradās skolas audzēkņi Ēriks Heriss un Dilans Klebolds, kuri bija bruņojušies ar šaujamieročiem un pašdarinātiem spridzekļiem. Slepkavas atklāja uguni uz skolēniem, nogalinot 12 bērnus un kādu skolotāju. Pēc tam viņi izdarīja pašnāvību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits