Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Irāka panākusi, ka Tramps tās pilsoņus izņem no "melnā saraksta"

Irākas amatpersonas un diplomāti panākuši, ka ASV prezidents Donalds Tramps ar jaunu rīkojumu Savienotajās Valstīs uz noteiktu laiku liedz iebraukt nu vairs tikai sešu valstu pilsoņiem. Baltais nams nupat paziņojis, ka Tramps jauno, pārskatīto rīkojumu ir parakstījis. Iepriekš šajā "melnajā sarakstā" bija arī Irākas pilsoņi. CNN vēsta, ka sarunas par šo jautājumu notikušas visaugstākajā līmenī, tostarp jau 10.februārī notikusi telefonsaruna starp Trampu un Irākas premjerministru Haideru al Abadi.

Tāpat 18.februārī Minhenē notikusi arī klātienes tikšanās starp Abadi un ASV viceprezidentu Maiku Pensu.

Irākas premjeram Tramps esot solījis meklēt risinājumu, un pēcāk pieprasījis ASV ārlietu ministram Reksam Tilersonam iegūt papildu informāciju par Irākā izmantotajām metodēm potenciāli bīstamu personu identificēšanā.

Pēc tam par šo jautājumu notikušas sarunas Tilersona un Irākas valdības pārstāvju starpā. Irāka gan nav ieviesusi jaunus izceļojošo pilsoņu kontroles mehānismus, taču ASV pusei atklājusi detaļas par Irākas dienestu un robežsargu izmantotajām ceļotāju skrīninga metodēm, lai identificētu iespējamos teroristus.

CNN vēsta, ka uz Trampu spiedienu mēģinājušas izdarīt arī atsevišķas nacionālās drošības amatpersonas, kuras norādīja - Irāka ir būtisks ASV sabiedrotais cīņā pret teroristu grupējumu Islāma valsts, un aizliegums Irākas pilsoņiem ieceļot ASV traucējot šai sadarbībai.

Ziņas par šādu Trampa nodomu parādījās jau aizvadītās nedēļas nogalē, taču pirmdien intervijā telekanāla Fox raidījumā Fox and Friends apstiprinājusi arī prezidenta padomniece Kelienna Konveja, kā iemeslu minot "Irākas veiktos skrīninga kritēriju uzlabojumus". Pēc dažām stundām ASV prezidents rīkojumu parakstīja.

Jāatgādina, ka Tramps ieceļošanas aizliegumu parakstīja drīz pēc inaugurācijas. Rīkojums paredzēja, ka ASV uz 90 dienām tiks liegts ieceļot pilsoņiem no Irākas, Sīrijas, Irānas, Lībijas, Somālijas, Sudānas un Jemenas, visiem patvēruma meklētājiem ieceļošana tiks liegta uz 120 dienām, bet patvēruma meklētājiem no Sīrijas aizliegums ieceļot piemērots uz nenoteiktu laiku. Uzreiz pēc rīkojuma stāšanās spēkā lidostās tika aizturēti pirmie ieceļotāji, tāpat daudziem attiecīgo valstu pilsoņiem liegta iekāpšana lidmašīnās, kuru lidojuma galamērķis bija Savienotās Valstis. Uz to ātri reaģēja cilvēktiesību aizstāvji, un tajā pašā nedēļas nogalē tiesā tika iesniegtas pirmās prasības.

(papildināta ievadrindkopa)


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits