Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Irāna apgalvo, ka būvē pērn pārtvertās ASV bezpilota lidmašīnas kopiju

Irāna svētdien paziņojusi, ka tai izdevies ielūkoties pagājušā gada decembrī pārtvertās ASV bezpilota lidmašīnas noslēpumos, izpētīt tās darbības principus, un tā jau sākusi būvēt šāda lidaparāta kopiju. Šādu apgalvojumu valsts televīzijā izteicis Irānas Revolucionārās gvardes gaisa kara spēku pavēlnieks ģenerālis Amirs Ali Hadžizade.

Tikmēr ASV senators, Senāta Iekšzemes drošības komitejas vadītājs Džo Lībermans šo paziņojumu vērtējis kā tukšu Teherānas dižošanos.

Kā ziņots, decembrī Irāna pavēstīja, ka notriekusi ASV bezpilota lidmašīnu RQ-170 Sentinel, kura ielidojusi 250 kilometrus dziļi Irānas teritorijā. ASV gan vēlāk paziņoja, ka lidaparāts nogāzies tehnisku problēmu dēļ.

Teherāna sākotnēji apgalvoja, ka lidmašīna notriekta, izmantojot šaujamieročus, bet vēlāk paskaidroja, ka Irānas armijai izdevies iedarboties uz tās GPS vadības sistēmu. Lidmašīna, kas tika rādīta Irānas televīzijā, izskatījās gandrīz neskarta, bojāts likās tikai viens spārns.

ASV prezidents Baraks Obama atzina, ka lidaparāts atrodas irāņu rokās, un sacīja, ka Vašingtona lūgusi Teherānu to atdot. Tikmēr ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta visai skeptiski izteicās par iespējām iegūt no šīs lidmašīnas būtiskas tehnoloģiskās zināšanas, jo tās informācijas sistēmas esot labi aizsargātas.

Lai apliecinātu, ka irāņiem par šo lidmašīnu daudz kas zināms, Hadžizade tagad pieminējis vairākus faktus attiecībā uz tās uzdevumiem un problēmām 2010.gada beidzamajos mēnešos. Sīkākas ziņas viņš tomēr atteicies sniegt, norādot, ka pārtvertā lidmašīna uzskatāma par "Irānas nacionālo bagātību".

Janvārī Irānas radio ziņoja, ka Teherāna varētu atbildēt uz oficiālu Vašingtonas pieprasījumu, atdodot Amerikas Savienotajām Valstīm lidmašīnu - tiesa gan, nevis pašu oriģinālu, bet samazinātu kopiju. Izskanēja arī ierosinājums tirgot šāda lidaprāta modeļus mērogā 1:80 pašā Irānā par aptuveni četriem ASV dolāriem gabalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits