Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Izmeklētāji: ASV jaunatne ir Islāma valsts intensīvās rekrutēšanas mērķis

ASV izmeklētāji brīdinājuši, ka teroristiskais grupējums Islāma valsts turpina "intensīvu" rekrutēšanas kampaņu Mineapolisas jauniešu vidū.

Trešdien kāds pusaudzis atzinās, ka mēģinājis piebiedroties ekstrēmistiem Sīrijā.

Savukārt Ņūdžersijā kāds jaunietis, kurš ir viens no četriem Ņujorkas apkārtnes iedzīvotājiem, kuri jūnijā tika apsūdzēti mēģinājumā piebiedroties Islāma valstij, trešdien atzina savu vainu apsūdzībās par terorismu.

Hanads Mustofe Muse, kuram ir 19 gadi, ir viens no deviņiem Mineapolisas apkaimes jauniešiem, pret kuru aprīlī izvirzītas apsūdzības par plānošanu piebiedroties Islāma valstij. Visi, izņemot vienu, tika arestēti, pirms sasniedza Sīriju, un Muse ir otrais, kurš atzinis savu vainu.

Muse mēģināja aizceļot uz Sīriju vairākkārt, pat centās iegūt viltotu pasi, pēc tam kad novembrī viņu un viņa draugu apturēja federālie aģenti pirms iekāpšanas lidmašīnā uz Grieķiju, teikts dokumentos.

"Kriminālvajāšana bija labākā atlikusī iespēja, lai viņu apturētu un potenciāli izglābtu viņa dzīvību," norādīja ASV Minesotas apgabala prokurors Endrū Lugers.

Savā paziņojumā viņš atzina, ka Mineapolisas apkaimes pusaudži joprojām ir intensīvas "Islāma valsts" rekrutēšanas kampaņas mērķis.

"Cīņa pret to ir plaša minesotiešu spektra - vecāku, reliģisko līderu, skolotāju, sabiedrisko līderu un tiesībsargājošo iestāžu - kopīga atbildība," norādīja Lugers. "Mums jāturpina strādāt kopā, lai pārrautu rekrutēšanas loku."

Mineapolisas apkaimē dzīvo liela somāliešu imigrantu kopiena, un tā bijusi arī ar Al Qaeda saistītās somāliešu ekstrēmistu organizācijas Shebab rekrutēšanas kampaņas mērķis.

Tiek uzskatīts, ka vismaz 20 jaunieši, kuri laikā no 2007. līdz 2009.gadam pazuduši dvīņu pilsētās Mineapolisā un Sentpolā, piebiedrojušies Shebab Somālijā. Vairāki tur gājuši bojā, tostarp divi, kas veikuši pašnāvnieku uzbrukumus.

21 gadu vecais Semuels Rahamins Topazs ir viens no četriem jauniešiem, kas jūnijā tika aizturēti Ņujorkas apkaimē aizdomās par plānošanu piebiedroties Islāma valstij.

Musem un Topazam pēc atzīšanās var piespriest 20 gadus cietumā par gatavošanos sniegt materiālu atbalstu konkrētai teroristu organizācijai.

"Noziegumi, kuros šodien atzinās Semuels Topazs, apdraudēja amerikāņu drošību šeit un ārzemēs," sacīja ASV Ņūdžersijas reģiona advokāts Pols Fišmans.

"Mūsu centieni apturēt kaujinieku un resursu plūsmu uz zināmajām teroristu organizācijām neapstāsies ar viņa atzīšanos," atsevišķā paziņojumā norādīja Fišmans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits