Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izraēlas prese vīlusies par Irānas jautājumam veltīto Obamas runu

Izraēlas lielākie laikraksti pirmdien pauda vilšanos par ASV prezidenta Baraka Obamas runu, kurā viņš uzsvēra, ka krīze, ko izraisījusi Irānas kodolprogramma, jāatrisina diplomātiskā ceļā.

Šādu nostāju Obama pauda svētdien, uzrunājot ietekmīgās ASV Izraēlas lobija organizācijas AIPAC delegātus. "Obama solīja, ka Savienotās Valstis neakceptēs [Irānas] kodolieročus," populārajā laikrakstā Yediot Aharonot raksta Sima Kadmons. "Bet mums ir arī jāpievērš uzmanība tam, kas netika pateikts. Obama nepakustējās ne par milimetru no savas pozīcijas, un atbilstoši tai vienīgais veids, kā nepieļaut kodolieroču iegūšanu, ir pārliecināt Irānu, lai tā no tiem atsakās pati pēc savas gribas."

Uzrunā Obama pauda noteiktu atbalstu Izraēlas atteikumam pieņemt ar kodolieročiem bruņotas Irānas ideju. Prezidents arī atbalstīja Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību, kā arī solīja, ka "nekavēsies pielietot spēku", ja tas būs nepieciešams.

Tomēr viņš arī norādīja, ka ASV lietos militāru spēku vienīgi tad, kad visi diplomātiskie līdzekļi būs izsmelti. "Obama negaidīja līdz šodienas privātajām sarunām ar [Izraēlas] premjerministru Benjaminu Netanjahu, lai izskaidrotu savu pozīciju Irānas kodolprogrammas jautājumā," raksta kreisais laikraksts Haaretz, norādot, ka prezidents "mudinājis visus nolikt kara bungas malā".

Izraēla vairākkārt apliecinājusi, ka neizslēdz iespēju pielietot militāru spēku, lai nepieļautu, ka Irāna iegūst kodolieročus, tomēr Obama kritizēja "izplūdušās runas par karu" un aicināja būt pacietīgiem, skaidrojot, ka koordinēta starptautiska spiediena rezultātā izdosies piespiest Teherānu sēsties pie sarunu galda.

Irānas kodolprogramma satrauc Rietumus un Izraēlu, kas tur Teherānu aizdomās par mēģinājumu radīt kodolieročus. Savukārt Irāna apgalvo, ka tās kodolprogramma domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

Trešdien Vašingtona brīdināja, ka jebkāda militāra rīcība pret Irānu radītu vēl lielāku nestabilitāti, kas varētu apdraudēt amerikāņu drošību Afganistānā un Irākā. ASV un citas valstis ir brīdinājušas Izraēlu neuzbrukt Irānai, tā vietā aicinot dot laiku, lai iedarbojas pret Islāma Republiku vērstās starptautiskās sankcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits