Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Jaunas bažas par Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu programmu; ASV gatavas pastiprināt spiedienu

Ziemeļkorejas vienīgajā zināmajā kodolizmēģinājumu vietā iestājies klusums, radot bažas par jaunu izmēģinājumu, pirmdien paziņoja ASV analītiķi.Pungeri pazemes kodolpoligonā, kas tika izmantots izmēģinājumiem 2006.gadā, 2009.gadā un 2013.gadā, kopš aprīļa iestājusies bezdarbība, teikts Džona Hopkinsa Universitātes ASV-Korejas institūta mājaslapā 38North.

"Jaunākie komerciālā satelīta fotouzņēmumi liecina, ka nav nekādas aktivitātes ne zonā, kurā Ziemeļkoreja varētu veikt nākamo sprādzienu, ne iestādē, kas varētu būt galvenā atbalsta infrastruktūra izmēģinājumiem nākotnē," norādīts paziņojumā.Nav pilnībā skaidrs šāda klusuma iemesls, bet tas varētu nozīmēt, ka ir veiktas visas sagatavošanās darbības ceturtajam izmēģinājumam un darbinieki šobrīd gaida pavēli no Phenjanas.Ja Phenjana plānotu jaunu kodolizmēģinājumu, būtu nepieciešamas no sešām līdz astoņām nedēļām, lai veiktu detonāciju, skaidrots tīmekļa vietnē."Tomēr ir ticams, ka varētu tikt novērota aktivitāte, gatavojoties vēl vienai detonācijai," norādīts paziņojumā.

Tikmēr ASV valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien paziņoja, ka ir gatavs uzlabot attiecības ar Ziemeļkoreju, bet brīdināja, ka pret valsti tiks pastiprināts spiediens un izolācija, ja tā izvēlēsies konfrontāciju.

Sidnejas sarunās ar Austrālijas ārlietu ministri Džūliju Bišopu Kerijs norādīja, ka abas puses ir apspriedušas iespējas miermīlīgi panākt atteikšanos no atomieročiem Korejas pussalā.

"Vēlos skaidri norādīt, ka ASV ir pilnīgi gatavas uzlabot attiecības ar Ziemeļkoreju, ja Ziemeļkoreja respektēs tās starptautiskos pienākumus. Tas ir tik vienkārši," viņš teica. "Tomēr nemaldieties, mēs esam gatavi arī pastiprināt spiedienu, ieskaitot spēcīgas sankcijas un tālāku [Ziemeļkorejas] izolāciju, ja Ziemeļkoreja izvēlēsies konfrontācijas ceļu."

Pagājušajā mēnesī augstu stāvoša Ziemeļkorejas armijas amatpersona draudēja uzbrukt ar atomieročiem Baltajam namam un Pentagonam, apsūdzot ASV spriedzes veicināšanā Korejas pussalā.

"Ja ASV imperiālisti draud mūsu neatkarībai un izdzīvošanai (..) mūsu karavīri izšaus atomieročus uz Balto namu un Pentagonu - visa ļaunuma avotiem," teica Ziemeļkorejas armijas ģenerālā politbiroja direktors Hvans Pjonso.

Hvans paziņoja, ka spriedzi paaugstinājušas vairākas Dienvidkorejas un ASV armijas mācības, vienās no kurām izmantots ASV lidmašīnu bāzes kuģis.

ASV Drošības padome pagājušajā mēnesī nosodīja Ziemeļkoreju par vairāku tuva rādiusa ballistisko raķešu palaišanu.

Ziemeļkoreja regulāri veic raķešu izmēģinājumus ar mērķi demonstrēt spēku vai izrādīt neapmierinātību, tomēr pēdējā laikā izmēģinājumi notikuši neierasti bieži.

ANO noteikusi aizliegumu Ziemeļkorejai veikt ballistisko raķešu izmēģinājumus, bet Phenjana tos sauc par likumīgām pašaizsardzības darbībām, atbildot uz ASV kara manevriem.

Pret Ziemeļkoreju no 2006.gada vērstas spēcīgas sankcijas, un 2013.gada martā ANO tās pastiprināja Ziemeļkorejas veiktā trešā kodolizmēģinājuma dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits