Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kandahāras slaktiņu sarīkojušajam ASV karavīram var tikt piespriests nāvessods

ASV armijas Afganistānas kontingenta seržantam Robertam Beilsam, kurš ir apsūdzēts par 16 mierīgo iedzīvotāju nogalināšanu šī gada martā Kandahāras provincē, var tikt piespriests nāvessods, paziņojuši armijas prokurori.

Jārēķinās ar to, ka Beilsam var tikt piespriests nāvessods, zinot, ka viņa noziegumi bijuši "briesmīgi, brutāli un metodiski", pirmstiesas sēdē Vašingtonas štatā norādīja armijas prokurors majors Roberts Stīls.

Beilsam izvirzītas apsūdzības 16 slepkavībās, sešos slepkavības mēģinājumos, kā arī par alkohola un narkotiku lietošanu dienesta laikā. Pirmstiesas sēde notika vakarā, lai tajā videokonferences režīmā varētu sniegt liecības arī upuri un bojāgājušo tuvinieki no diviem Afganistānas ciematiem. Kāda septiņus gadus veca meitene pastāstīja, kā viņa slēpusies aiz sava tēva, kuru uzbrucējs nošāvis.

Beilss dažas stundas pēc uzbrukuma teicis, ka viņam ir "skaidras atmiņas" par to, kas ir noticis, un ka viņš savu rīcību apzinās, atgādināja Stīls. Tostarp Beilsa advokāte Emma Skanlana sēdē norādīja, ka sniegtās liecības ir nepietiekamas, lai tās varētu nodot karatiesai. Viņa norādīja uz atsevišķām pretrunām, piemēram, daži afgāņu liecinieki teikuši, ka šāvēji bijuši vairāki.

Slaktiņš Afganistānā izraisīja sašutumu un radīja papildu problēmas jau tā saspringtajās Afganistānas un ASV attiecībās. Pēdējo 50 gadu laikā nāvessods nevienam ASV karavīram nav izpildīts. Seši karavīri, kam nāvessods ir piespriests, bet vēl nav izpildīts, notiesāti par ASV, nevis ārvalstu pilsoņu nogalināšanu.

Apsūdzības puse uzskata, ka Beilss 11.martā tumsas aizsegā pameta savu bāzi Kandahārā un divos tuvējos ciematos nogalināja 16 cilvēkus, arī sievietes un deviņus bērnus. 11 nogalinātie bija vienas ģimenes locekļi. Vairāku upuru līķus aizdomās turamais pēc tam sadedzināja.

Kā īsi pēc slaktiņa vēstīja laikraksts The New York Times, Beilss bija lietojis alkoholu, turklāt atradies stresa stāvoklī, kas ir saistāms ar to, ka Afganistānā šis viņam bijis jau ceturtais dienesta posms kaujas apstākļos. Arī attiecībās ar laulāto draudzeni seržantam bijuši "saspīlējumi", laikrakstam klāstījusi kāda ASV amatpersona. "Kad tas viss nāk laukā, tā ir stresa, alkohola un ģimenes problēmu kombinācija - viņš vienkārši salūza," skaidrojis avīzes sarunbiedrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits