Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Krievija atsakās no ASV finansētās kodolieroču utilizācijas programmas

 Maskava apņēmusies apturēt ASV finansēto Krievijas kodolieroču utilizācijas programmu, trešdien vēsta laikraksts Kommersant.

Krievijas Federācija apliecinājusi, ka tai vairs ASV finanšu palīdzība nav vajadzīga un tā pati spēj pilnībā segt kodolarsenāla utilizācijas izdevumus, apliecināja informācijas avots ASV Valsts departamentā.

Kā norādījusi Krievijas puse, projekta gaitā notiekot "svarīgas informācijas" noplūde uz ASV, laikrakstam pastāstīja Pentagonā. Taču Krievijas Aizsardzības ministrijā atzina, ka amerikāņu programma "ļāva resoram ietaupīt lielu naudu", bet Krievijas bruņojuma programmā nav piešķirti līdzekļi novecojušā bruņojuma likvidēšanai.

Vašingtona vēlējusies pagarināt programmas darbību, un attiecīgas sarunas notikušas vairāku mēnešu garumā. Tomēr ASV Kongresa, Pentagona un Valsts departamenta pārstāvju vizītes gaitā Maskava paziņojusi, ka negrasās pagarināt līgumu, kura termiņš beidzas 2013.gada maijā. Krievijai nav iebildumu pret sadarbību šajā jomā, laikrakstam norādīja Krievijas Ārlietu ministrijā. Bet Krievija uzstās uz jauna līguma noslēgšanu, kas balstītos "vienlīdzības un savstarpējo attiecību cieņas principos".

ASV Kongresa 1991.gadā pieņemtajā Kopīgajā draudu mazināšanas programmā paredzēts bijušajām PSRS republikām sniegt palīdzību kodolieroču, ķīmisko un bakterioloģisko ieroču utilizācijā. Šiem mērķiem ASV no 1992. līdz 2012.gadam Krievijā iztērējušas vairāk nekā astoņus miljardus dolāru (četrus miljardus latu). Šajā laika posmā deaktivēti vairāk nekā 7,5 tūkstoši stratēģisko kodolgalviņu, likvidēts aptuveni tūkstotis starpkontinentālo ballistisko raķešu, simtiem cita tipa raķešu, vairāk nekā 100 bumbvedēju, simti palaišanas iekārtu, trīs tonnas ķīmisko ieroču.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits