Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievijas aģentei piespriež 18 mēnešus aiz restēm

ASV tiesa piespriedusi 18 mēnešus cietumā Krievijas pilsonei Marinai Butinai, kas atzinusi, ka darbojusies kā slepenā aģente Kremļa labā.

Butina atrodas apcietinājumā kopš aizturēšanas 2018.gada jūlijā, un apcietinājumā pavadītais laiks tiks iekļauts sodā. Pēc soda izciešanas Butina ir jādeportē, nosprieda ASV apgabala tiesnese Tanja Šutkana.

Tiesnese norādīja, ka šādu sodu piespriež, lai atspoguļotu pārkāpuma smagumu, kā arī lai sekmētu, ka citi no šādu nelikumību pastrādāšanas tiek atturēti.

Butina pērn atzina vainu apsūdzībās par sazvērestību, kā arī apstiprināja, ka viņa slepus vākusi operatīvo informāciju par Nacionālo Strēlnieku apvienību (NRA) un citām organizācijām bijušā Krievijas likumdevēja uzdevumā.

Butina atzina, ka viņai par savu rīcību ir kauns.

Kā janvārī ziņoja tīmekļa laikraksts The Daily Beast, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu atskaiti, Butinas iefiltrēšanas operācija ASV konservatīvā politiskā istablišmenta aprindās notikusi ar Kremļa ziņu un akceptu.

Butinas aizbildnis un operācijas iniciators bijis Krievijas Federācijas padomes bijušais priekšsēdētāja vietnieks un Krievijas Bankas bijušais priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Toršins.

Oficiālā Maskava, arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kategoriski noliedz, ka būtu līdzdarbojušies Krievijas pilsoņu centienos iefiltrēties NRA.

Butina, ASV tiesā decembrī parakstot vienošanos par atzīšanos, apliecinājusi, ka viņas darbības bijušas daļa no sazvērestības, lai nodibinātu neoficiālus kontaktus ar amerikāņiem, kas varētu ietekmēt ASV politiku.

Butina jūlijā tika aizturēta Vašingtonā. Viņa tika apsūdzēta, ka bez atbilstošas reģistrācijas darbojusies kā ārvalsts aģente ar mērķi sekmēt ASV Krievijas intereses.

Top komentāri

sexbomba
s
Tā nav nekāda aģente, bet bioloģiskais psiholoģiskais ierocis
Vecsčekists
V
Neko precīzi nezinot par šo lietu, uzkrītoši smieglīgais termiņš vieš aizdomas par šīs sāgas nopietnību. Par aģentu var nosaukties jebkurš un "spiegs" jau ir devalvēts līdz nejēdzībai. Rālus spiegus, kuri jel ko nopietnu ir darījuši, parasti iesēdina uz 30 gadiem.
Patolaiku
P
kamēr skan skandālu troksnis un dzirdami kliedzieni - "spiegi, spiegi!" ... kamēr visi uzskata par labo toni visādi iņirgt "sazvērestības teoriju" piekritējus... tik mēr īstie aģenti rok un ik pa brīdim tiek izspēlēta daža laba sazvērestība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits