Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Mārtina Lutera Kinga sapni īsteno Obama

Demokrāti uzskata, ka Obama ir gatavs prezidenta amatam. Baraks Obama bija tikai divus gadus vecs, kad 1963.gada 28.augustā ASV cilvēktiesību aizstāvis Mārtins Luters Kings sapulcināja 250 000 cilvēku Vašingtonas centrā, lai sludinātu saticību starp dažādas ādas krāsas amerikāņiem.

"Man ir sapnis, ka mani četri bērni kādu dienu dzīvos valstī, kurā viņus vērtēs pēc viņu rakstura, nevis ādas krāsas," savā runā uzsvēra M.L.Kings. Bez viņa sapņa B.Obamas panākumi nebūtu iespējami, tāpēc nav nejaušība, ka tieši 45 gadus pēc M.L.Kinga slavenās runas B.Obama kļuvis par pirmo melnādaino amerikāni, kurš nonācis viena soļa attālumā no Baltā nama.

Amerikāņu elks

B.Obama ceturtdien vakarā (piektdienas naktī pēc Latvijas laika) kāpa uz skatuves Denveras stadionā, lai uzrunātu vairāk nekā 70 000 cilvēku, kam bija iespēja vērot vēsturisko brīdi. Demokrātu partija iepriekš bija oficiāli apstiprinājusi viņu par savu kandidātu ASV prezidenta vēlēšanās, kas notiks 4.novembrī. "Tas ir ārkārtīgi svarīgs brīdis mūsu valsts vēsturē. Tas būs vēl svarīgāks novembrī, ja viņš uzvarēs vēlēšanās," aģentūrai AP stāsta atentātā nogalinātā M.L.Kinga vecākais dēls Mārtins. B.Obama vēlēšanu kampaņā gan centies atturēties no savas rases piederības uzsvēršanas, jo viņš raizējas, ka tas varētu izraisīt balto vēlētāju nepatiku.

Demokrātu partijas kongresā, kas notika Denverā, atbalstu B.Obamam izteica visa partijas vadība ar viņa galveno sāncensi Hileriju Klintoni priekšgalā. Priekšvēlēšanu cīņā viņa tikai nedaudz zaudēja B.Obamam, bet tagad mudina savus atbalstītājus balsot par melnādaino senatoru. Delegātu balsu skaitīšanas laikā H.Klintone pieprasīja pārtraukt skaitīšanu un vienbalsīgi izteikt atbalstu B.Obamas kandidatūrai. Atzinīgus vārdus B.Obamam veltīja arī H.Klintones vīrs, bijušais ASV prezidents Bils Klintons, kurš agrāk asi kritizējis B.Obamu par pieredzes trūkumu. Šoreiz viņš pauda partijai vēlamo viedokli: "Baraks Obama ir gatavs vadīt Ameriku un atjaunot Amerikas vadošo lomu pasaulē. Baraks Obama ir gatavs kļūt par ASV prezidentu."

Makeins gatavojas

B.Obama uzsvēra, ka viņam būs vajadzīga visu amerikāņu palīdzība, lai glābtu valsti no krīzes un īstenotu nepieciešamās pārmaiņas. "Amerikā pārmaiņas nesākas no augšas, tās sākas no apakšas," teica B.Obama. Viņu atbalstīja viceprezidenta amata kandidāts Džo Baidens, kurš pavēstīja, ka B.Obama būs daudz labāks prezidents par republikāni Džonu Makeinu. "Šajos laikos mums vajadzīgs kas vairāk par labu karavīru. Mums vajadzīgs gudrs līderis, kurš spētu īstenot pārmaiņas," atzina Dž.Baidens. Viņš uzskata, ka republikāņu politika ir cietusi pilnīgu neveiksmi. "Buša un Makeina ārpolitika ierakusi mūs ļoti dziļā bedrē, un mums ir ļoti maz draugu, kas palīdzētu no tās izrāpties," spriež Dž.Baidens.

Republikāņu kandidāts Dž.Makeins piektdien svinēs 72.dzimšanas dienu. Ja viņš uzvarēs prezidenta vēlēšanās, Dž.Makeins varētu kļūt par vecāko prezidentu ASV vēsturē. Paredzams, ka piektdien viņš nosauks viceprezidenta amata kandidātu. Republikāņu partijas kongress notiks nākamnedēļ Minesotā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KINGA SAPNIS


ASV cilvēktiesību aizstāvis Mārtins Luters Kings cīnījās pret melnādaino diskrimināciju un rasu segregāciju. 1963.gada 28.augustā Vašingtonā viņš uzstājās ar runu Man ir sapnis, kas retorikas pētnieku aptaujās atzīta par XX gadsimta labāko runu. M.L.Kings pavēstīja, ka ASV sabiedrībā "nēģeri joprojām dzīvo uz vientuļas nabadzības salas plašā materiālās labklājības okeāna vidū". Ar frāzi "man ir sapnis" viņš izteica cerību par labāku nākotni, kurā dažādas rases dzīvos mierā un saticībā. M.L.Kinga kampaņa vainagojās panākumiem, jo Kongress apstiprināja likumus, kas izbeidza rasu segregāciju un apstiprināja melnādaino vēlēšanu tiesības. 1964.gadā M.L.Kings saņēma Nobela Miera prēmiju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits