Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds
Savienoto Valstu iecerētie stingrie pasākumi pret nelegālajiem imigrantiem vēl vairāk saasinājuši attiecības ar Meksiku

Meksikāņi noraida Trampa vienpusējos deportācijas plānus

Meksika kategoriski atteikusies pieņemt ASV jaunās vadlīnijas cīņā ar nelegālo imigrāciju, kas paredz deportēt uz Meksiku nedokumentētos iebraucējus pat tad, ja viņi nav meksikāņi. Tiek lēsts, ka Savienotajās Valstīs nelikumīgi dzīvo un strādā aptuveni 11 miljoni cilvēku, no kuriem pieci miljoni ir Meksikas pilsoņi. Turpmāk viņiem visiem var draudēt izsūtīšana. Imigrācija bija viens no galvenajiem tematiem, ko apsprieda Meksikas valdības pārstāvji un ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons, kurš šonedēļ ieradās pirmajā vizītē kaimiņzemē.

Kopš Donalda Trampa nākšanas pie varas ASV un Meksikas attiecībās ir iestājies atsalums. Tramps jau savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā pamatīgi nokaitināja Meksiku, apgalvojot, ka tā pāri robežai eksportējot "noziedzniekus un izvarotājus". Viņš nelegālo robežšķērsošanu solīja apturēt, izbūvējot "augstu un nepārvaramu sienu" uz ASV dienvidu robežas un piespiežot Meksiku par to samaksāt. 

Tā nebija tikai priekšvēlēšanu retorika, jo janvāra beigās Tramps jau kā jaunais ASV prezidents parakstīja rīkojumu par ASV un Meksikas robežas nocietināšanu tajos posmos, kur tas vēl nav izdarīts. Protestējot pret to, Meksikas prezidents Enrike Penja-Njeto atcēla vizīti Vašingtonā. Vēlāk telefonsarunas laikā Tramps E. Penjam-Njeto esot piedraudējis uz Meksiku nosūtīt amerikāņu karavīrus, lai tiktu galā ar "sliktajiem puišiem".

ASV Iekšzemes drošības departaments šonedēļ paziņoja par bargiem pasākumiem, lai vērstos pret nelegālajiem imigrantiem. Ja līdzšinējā kārtība paredzēja, ka no ASV galvenokārt tiek deportēti nedokumentētie iebraucēji, kuri ir notiesāti par smagiem likumpārkāpumiem, tad turpmāk varēs izraidīt arī tos, kuri ir apsūdzēti noziegumos, bet kuru lietā vēl nav tiesas sprieduma. 

Tāpat deportācija draudēs tiem, par kuriem ir aizdomas, ka viņi ir izdarījuši krimināli sodāmus pārkāpumus. To vidū ir aptuveni seši miljoni cilvēku, kuri ASV ir ieradušies, nešķērsojot oficiālos robežpunktus, raksta izdevums The Los Angeles Times. Izraidīt varēs arī nelegālos imigrantus, kuri ir nelikumīgi saņēmuši pabalstus, un cilvēkus, kuri ir pastrādājuši mazāk nopietnus pārkāpumus, piemēram, vadījuši auto bez vadītāja apliecības.

Meksika ir gatava vērsties Apvienotajās Nācijās un citās organizācijās, lai aizstāvētu Savienotajās Valstīs dzīvojošo Meksikas pilsoņu brīvību un tiesības, kuras viņiem garantējot starptautiskie likumi, vēsta Reuters.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 24. februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

nepareizs virsraksts
n
pareizais - meksikāņi pieprasa tiesības turpināt nelegāli pārkāpt robežas.
nesaprotu
n
Kaa var versties tiesaa par nelegalajiem migrantiem, vini tacu ir likumparkapeji. Nu jau likuma parkapejam un slepkavam ir vairak tiesibu kaa otrajai pusei!
np
n
skaidrs ka noraida , kāpēc slaucīt savus sūdus , ja var neslaucīt
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits