Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Obama izveido komisiju Meksikas līča naftas noplūdes izmeklēšanai

Izveidota neatkarīga komisija, lai izmeklētu naftas noplūdi no britu enerģētikas giganta "British Petroleum" (BP) zemūdens urbuma Meksikas līcī, sestdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.

Abu partiju pārstāvju veidotās komisijas galvenais uzdevums būs sniegt rekomendācijas, kā naftas nozare nākotnē var novērst naftas noplūdi no urbšanas platformām piekrastē un avārijas gadījumā minimizēt noplūdes sekas.

"Šī katastrofa pēc savas būtības ir bezprecedenta un tā rada milzumu jaunu izaicinājumu, pie kuru risināšanas mēs strādājam," sacīja Obama. "Taču jautājums ir tāds - kādu mācību mēs varam gūt no šīs katastrofas, lai būtu droši, ka tas vairs neatkārtojas."

Septiņu cilvēku lielo komisiju kopīgi vadīs bijušais senators no demokrātu partijas Bobs Greiems un bijušais Vides aizsardzības aģentūras administrators republikānis Viljams Reilijs.

"Es nevaru iedomāties divus citus cilvēkus, kuriem šajā uzdevumā būtu lielāka pieredze vai spriešanas spējas," norādīja Obama.

Pēc prezidenta teiktā, tuvākajās dienās viņš iecels pārējos piecus komisijas locekļus, starp kuriem būs inženieri, zinātnieki un vides aizstāvji, taču neviena ierēdņa vai vēlētas amatpersonas.

Kā ziņots, BP atzinis, ka nav novērtējis Meksikas līcī izplūstošās naftas apmērus. Kompānija visu laiku bija uzstājusi, ka no saplīsušajiem zemūdens cauruļvadiem izplūst ap 5000 barelu dienā, taču tagad, kad tā virs noplūdes vietas uzstādījusi nosūkšanas cauruli, kas savāc 5000 barelu dienā, dzelmē novietotās kameras rāda, ka ūdenī joprojām gāžas milzīgs daudzums naftas.

Neatkarīgie eksperti brīdina, ka patiesais izplūstošais jēlnaftas daudzums varētu būt vismaz desmit reizes lielāks.

BP līdz šim atteicies sniegt ticamākus izplūstošās naftas rādītājus, paziņojot, ka visu savu enerģiju velta noplūdes vietas noslēgšanai un satīrīšanas plāniem.

Tajā pat laikā piektdien naftas piesārņojums izskalojies Luiziānas štata piekrastē esošajos purvājos, izraisot asu štata amatpersonu reakciju, kuras apsūdzējušas BP trauslās ekosistēmas iznīcināšanā un piekrastes zvejniecības kopienu izpostīšanā.

Naftas lāmām plūstot Luiziānas piekrastes purvājos, kas ir gājputnu apmešanās vieta un unikāla ekosistēma, vietējās kopienas sākušas krist izmisumā.

"Pleikvemainas miesta 24 jūdzes ir izpostītas," sacīja Luiziānas dienvidu apgabala vadītājs Bilijs Nangesers. "Šajā purvājā dzīvības vairs nav. To nevar satīrīt. Mēs lūdzamies BP paātrināt darbus. Nafta iznīcina mūsu purvājus collu pa collai."

Purvāju pasargāšanas vai attīrīšanas darbs ir ārkārtīgi sarežģīts. Tur nevar nostāvēt kājās, šaurajos kanālos ir vajadzīgas laivas ar nelielu iegrimi, tāpat arī nevar izmantot smilšainajās pludmalēs izmestās naftas satīrīšanai izmatoto tehniku un materiālus. No glābējiem pārbiedētajai dzīvajai radībai ir milzums daudz vietu kur paslēpties, kur viņus galu galā pārklās naftas kārtiņa un nogalinās.

Pēc ekspertu teiktā, vislabākā iespēja ir atstāt naftu purvājos vai arī, ja tā tur sakrājas pārāk biezā slānī, vienkārši visu nodedzināt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits