Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Obama: Putina stratēģija Sīrijā ir izgāzusies

Krievijas militārā operācija Sīrijā apliecina Krievijas vājumu, nevis spēku, uzskata ASV prezidents Baraks Obama, kura administrācijas viedoklis par to, kā izbeigt postošo pilsoņkaru Sīrijā, ir diametrāli pretējs Maskavas nostājai. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņa vadītās valsts veikto uzlidojumu Sīrijā galvenais mērķis ir stabilizēt šīs valsts autoritārā prezidenta Bašāra el Asada valdību, kas vainojama desmitu tūkstošu civiliedzīvotāju nonāvēšanā, otrdien lasāms laikrakstā Diena.

Intervijā televīzijas raidījumam 60 minutes Obama sacīja, ka Putina militārā stratēģija Sīrijā ir izgāzusies. "Šodien tā vietā, lai varētu rēķināties ar viņu [Sīrijas valdības] atbalstu un saglabāt savu militāro bāzi Sīrijā, kas Krievijai piederējusi ilgu laiku, Putina kungs ziedo savus karavīrus, savu karaspēku, lai ar diegiem saturētu kopā vienīgo sabiedroto," sacīja Obama. "Fakts, ka krieviem tas bija jādara, nav spēka apliecinājums, tas rāda, ka viņu stratēģija nestrādā."

Žurnālists Stīvs Krofts, kurš iztaujāja Obamu, iebilda, ka Putins ar iesaistīšanos Sīrijas konfliktā cenšas apstrīdēt ASV vadošo lomu Tuvajos Austrumos. "Ja jūs uzskatāt, ka savas valsts ekonomikas novešana līdz kliņķim un karaspēka nosūtīšana, lai palīdzētu vienīgajam sabiedrotajam, apliecina vadības spējas, tad mums ir atšķirīga izpratne par to," atcirta ASV prezidents.

Obama atzinās, ka viņš jau 29. septembrī, kad ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā tikās ar Putinu, ir zinājis par viņa plāniem Sīrijā: "Mēs zinājām, ka viņš grasās sniegt militāro palīdzību, kas Asadam bija nepieciešama, jo viņi [krievi] satraucās par iespējamu drīzu režīma sabrukumu."

Kopš 30. septembra, kad Krievija sāka gaisa triecienus Sīrijas ziemeļrietumos, Maskava apgalvo, ka tās galvenais mērķis ir IS un citi islāmistu grupējumi, savukārt rietumvalstis un to sabiedrotie reģionā norāda, ka uzlidojumi galvenokārt vērsti pret el Asada režīma pretiniekiem, kas nav saistīti ar islāma radikāļiem.

Krievijas gaisa triecieni turpināšoties līdz brīdim, kad Sīrijas valdības spēki atgūs nesen zaudētās teritorijas. "Mūsu vienīgais uzdevums ir stabilizēt [Sīrijas] likumīgo valdību un radīt apstākļus politiskam [konflikta] risinājumam," Putins norādīja intervijā, kas svētdienas vakarā tika demonstrēta telekanālā Rossija 1.

Viņš noraidīja iespēju, ka Krievija militārajā operācijā Sīrijā varētu iesaistīt arī sauszemes karaspēku.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 13.oktobra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits