Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Obama vizītē Havanā mēģina atslēgt Kubu

ASV prezidents Baraks Obama triju dienu vizīti Kubā plāno izmantot, lai runātu par iespējām, kādas pavērtos gadu desmitiem visai izolētajā komunistiskajā salā, ja tās iedzīvotāji izvēlētos pārmaiņu ceļu, vēsta AP.  

Vienlaikus Baltā nama pārstāvji uzsvēruši, ka otrdien paredzētajā ASV prezidenta runā Havanas Lielajā teātrī, kas šķita neiespējama vēl pirms pāris gadiem, kad viņš un Kubas prezidents Rauls Kastro sāka darbības abu valstu attiecību atjaunošanā, B. Obama negatavojas diktēt, kas kubiešiem jādara. 

"Viņš skaidri pateiks, ka izšķirties, ko darīt, ir pašu kubiešu ziņā," teicis Obamas padomnieka nacionālās drošības jautājumos vietnieks Bens Rodss. "Mums ir liela pārliecība par Kubas cilvēku spēju paveikt lielas lietas." ASV pārstāvji izteikuši cerību, ka Obamas otrdien teikto runu kubiešu tautai translēs arī Kubas televīzijas.

Obama ir pirmais amatā esošais ASV prezidents, kurš ierodas Kubā kopš Kelvina Kūlidža 1928. gadā – pirms vēl tika atklāts penicilīns un izgudrota lodīšu pildspalva, vizītes vēsturiskumu uzsver AFP. Lai gan Kuba atrodas no Floridas galējā dienvidu punkta tikai 150 km attālumā. 

Vizītēs plānos ir Havanas vecpilsētas apmeklējums kopā ar sievu Mišelu un meitām, tikšanās ar prezidentu Kastro (tiek uzsvērts, ka nav paredzēta tikšanās ar ilggadējo Kubas līderi Fidelu Kastro). 

Obama apmeklēs arī beisbola spēli starp Tampa Bay Rays un Kubas valstsvienību un tiksies ar kubiešu uzņēmējiem. Īpaša būs tikšanās ar disidentiem, kuru vidū būs gan tādi, kas iestājas par attiecību normalizēšanu starp abām valstīm, gan tādi, kas uzskata, ka tā tikai leģitimē demokrātijas trūkumu Kubā. 

ASV prezidenta vizīte ir kulminācija 18 mēnešus ilgušām slepenām sarunām, kas noveda pie diplomātisko attiecību atjaunošanas un ASV vēstniecības atkal atvēršanas Havanā pagājušā gada augustā. 

To pavadīja paziņojumi par dažādu savstarpējās ceļošanas un ekonomisko ierobežojumu mīkstināšanu, lai gan ASV Kongresā joprojām pastāv ievērojama pretdarbība sankciju atcelšanai pret Kubu. Tirdzniecības aizliegums ar Kubu tika ieviests 1960. gadā kā atbilde uz to, ka tā nacionalizēja ASV firmu īpašumu bez kompensācijas.

Visu Jura Tihanova rakstu Obama vizītē Havanā mēģina atslēgt Kubu lasiet pirmdienas, 21. marta laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits