Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Obamas kariķēšana izraisa sašutumu

Demokrātu politiķa Baraka Obamas atbalstītāji pauduši sašutumu par žurnāla The New Yorker karikatūru, kas B.Obamu un viņa sievu Mišelu attēlo kā islāma ekstrēmistu pārīti. The New Yorker vadība taisnojas, ka karikatūra bija domāta kā satīra par muļķīgiem izdomājumiem, ar ko politiskie konkurenti mēģina nomelnot B.Obamu. Taču karikatūras publicēšanas pretinieki uzskata, ka lielai daļai amerikāņu būs grūti uztvert karikatūrā ietverto satīru un provokatīvais zīmējums tikai pastiprinās aizspriedumus pret melnādaino B.Obamu.

Asprātīga satīra


The New Yorker ir ASV liberālās elites iecienīts žurnāls, kurš ir draudzīgi noskaņots pret B.Obamu. Žurnāla vāku šonedēļ rotā mākslinieka Berija Blita karikatūra, kurā B.Obama attēlots kā musulmaņu drānās tērpies vīrs, bet viņa sieva Mišela tērpusies kaujinieka formā un apbruņota ar Kalašņikova automātu. Viņi svin uzvaru ASV prezidenta rezidences Ovālajā kabinetā; pie sienas piekārts teroristu vadoņa Osamas bin Ladena portrets, bet kamīnā tiek dedzināts ASV karogs.

The New Yorker uzsver, ka ar šo karikatūru gribēja atspēkot baumas, kas apšauba B.Obamas patriotismu un attēlo viņu kā radikālu musulmani. Žurnāla redaktors Deivids Remniks vēsta, ka satīras mērķis bija atspoguļot naidu un aizspriedumus, ar ko nākas saskarties B.Obamam, kurš vēlas kļūt par pirmo melnādaino ASV prezidentu. Taču karikatūra izraisīja negatīvu B.Obamas kampaņas vadītāju reakciju; žurnāla vāks tika raks'turots kā "bezgaumīgs un aizvainojošs". Līdzīgu vērtējumu izteicis republikāņu senators Džons Makeins, kurš būs B.Obamas konkurents ASV prezidenta vēlēšanās. Ar dažādiem aizspriedumiem nākas saskarties arī Dž.Makeinam, kurš nereti tiek attēlots kā pārāk vecs un kareivīgs politiķis. Reaģējot uz The New Yorker karikatūras radīto skandālu, laikraksta Seattle Post—Intelligencer karikatūrists Deivids Horsijs uzzīmējis karikatūru, kas Dž.Makeinu attēlo kā ratiņkrēslā sēdošu večuku, kurš murmina "bombardēt, bombardēt, bombardēt Irānu".

Jāpierod pie kritikas


B.Obamas dedzīgākie atbalstītāji draudējuši boikotēt The New Yorker un vairs nekad nepirkt šo žurnālu.

Daži kritiķi gan uzskata, ka B.Obamam šo skandālu vajadzētu uztvert ar humoru, jo trača sacelšana par karikatūrām piedien tikai islāma ekstrēmistiem, kas asi protestēja pret pravieša Muhameda attēlošanu karikatūrās.

B.Obamas bažām par maldinošas informācijas izplatīšanu gan ir zināms pamats, jo daļa amerikāņu uzskata, ka viņš ir musulmanis. Lai gan viņa tēvs ir cēlies no Kenijas musulmaņu dzimtas, pats B.Obama ir kristietis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits