Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

papildināta - Saakašvili prasa ASV atbalstu Gruzijai, ziņas par tūkstoti upuru

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili telekanālam CNN sacījis, ka Krievija veic karu ar ASV uz Gruzijas zemes, tādēļ Savienoto valstu interesēs esot palīdzēt gruzīnu tautai. “Tas vairs neattiecas uz Gruziju. Tas attiecas uz Ameriku, tās vērtībām,” viņš sacīja. “Mēs esam brīvību mīloša tauta, kam šajā brīdī uzbrūk.” Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili apsūdzējis Krieviju par iebrukumu Gruzijas teritorijā, sakot, ka Krievijas tanki pārvietojas pa Dienvidosetiju, ziņo Reuters.

“Simtpiecdesmit Krievijas tanku, to apkalpe un citi transportlīdzekļi iegājuši Dienvidosetijā,” sacīja Gruzijas prezidents. “Tas ir atklāts iebrukums citas valsts teritorijā. Mūsu teritorijā ir Krievijas tanki un kara lidmašīnas.”

“Man jums arī jāsaka, ka Gruzijas spēki ir notriekuši divus Krievijas iznīcinātājus virs Gruzijas teritorijas,” viņš sacīja, neiedziļinoties sīkākās detaļās.

Gruzijas separātiskās provinces Dienvidosetijas līderis Eduards Kokoiti piektdien paziņoja, ka kauju laikā un artilērijas apšaudēs gājuši bojā vairāk nekā 1400 cilvēki. Savukārt Krievija iepriekš paziņoja, ka Chinvali nogalināti arī vairāk nekā desmit krievu miera uzturētāji, ziņo LET-AFP.

"Gruzijas apšaudes rezultātā nogalināti vairāk nekā desmit mūsu miera uzturētāji un gandrīz 30 ievainoti," sacīja Krievijas sauszemes karaspēka komandiera palīgs pulkvedis Igors Konašenkovs.

Tikmēr militārajā hospitālī, kas izvietots Gori pilsētā, ieradušies vairāki desmiti ievainotu Gruzijas karavīru un turpina vēl ierasties. Gruzijas karavīri stāstīja, ka viņi tikuši pakļauti spēcīgai Krievijas gaisa spēku ugunij.

Krievijas miera uzturētāju komandieris Dienvidosetijā piektdien paziņoja, ka Gruzijas seperātiskā reģiona galvaspilsēta ir pamatīgi cietusi pēdējo dienu apšaudēs, ko veikusi Gruzijas armija, ziņi Interfax.

“Vairāku stundu ilgo artilērijas uzbrukumu rezultātā pilsēta praktiski ir iznīcināta,” sacīja Marats Kulakhmetovs.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs piektien zvērējis aizsargāt “tautiešus” Gruzijas seperātiskajā Dienvidosetijas reģionā un solījis sodīt tos, kas būs atbildīgi par viņu nāvi, informē Reuters.

“Konstitūcijas un Federālā likuma vārdā man ir jāaizsargā Krievijas pilsoņu dzīvība un gods, lai kur tie atrastos,” D.Medvedevs sacīja. “Mēs neļausim viņu slepkavām palikt nesodītām. Atbildīgie saņems pelnīto sodu.”

Vairāk kā 90 procenti Dienvidosetijas iedzīvotāju ir Krievijas pilsoņi. D.Medvedevs piebildis, ka Krievija bija un vienmēr paliks drošibas garants Kaukāza iedzīvotājiem.

Gruzija uz trīs stundām pārtrauc uguni, lai ļautu sievietēm un bērniem evakuēties no Dienvidosetijas galvaspilsētas Chinvali, ko aplenkuši gruzīnu spēki, ziņo LETA.

Gruzija "atvērs drošu koridoru sievietēm, bērniem un visiem civiliedzīvotājiem, kas vēlas pamest Chinvali", Gruzijas televīzijā paziņoja Tbilisi mērs Gigi Ugulava.

Sarkanais Krusts iepriekš aicināja karojošās puses atvērt drošu koridoru, lai varētu sniegt palīdzību cietušajiem un evakuēt civiliedzīvotājus.

"Mēs aicinām atvērt koridoru, lai neatliekamās palīdzības automašīnas varētu evakuēt ievainotos un lai no konflikta zonas varētu evakuēties civiliedzīvotāji," preses konferencē Ženēvā paziņoja Sarkanā Krusta pārstāve Anna Nelsona.

"Mēs aicinām karojošās puses ievērot starptautiskos likumus un nemērķēt uz civiliedzīvotājiem, un nodrošināt, lai medicīniskās iestādes un transports var pienācīgi aprūpēt ievainotos," sacīja A.Nelsona.

Caur Roki tuneli no Krievijas puses Dienvidosetijā iebrauc smagā militārā tehnika un bruņutransports, ziņo Gruzijas drošības dienesta vadītājs.

"Mūsu izlūkdienests nav pamanījis kādas regulārās Krievijas armijas vienības, bet guvis informāciju, ka smagā militārā tehnika un bruņutransports ierodas caur tuneli," aģentūrai Reuters sacīja Kakha Lamaia.


Krievija piektdien noraidījusi Gruzijas apvainojumus par krievu kara lidmašīnu veikto Gruzijas teritorijas bombardēšanu, vēsta AFP. "Tās ir blēņas. Informācija, ka Krievijas lidmašīnas ir ielidojušas Gruzijas teritorijā un tikušas notriektas, neatbilst realitātei," sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili piektdien ziņoja, ka Krievijas kara lidmašīnas veikušas uzlidojumu Gruzijas teritorijā un nometušas trīs bumbas - divas Kareli ciematā un vienu Gori pilsētā. M.Saakašvili paziņoja, ka Gruzijai draud plaša mēroga militārs uzbrukums no Krievijas puses un izsludināja valstī pilnīgu mobilizāciju.


Saakašvili uzrunu televīzijā teica pēc Krievijas kara lidmašīnu uzlidojuma Gruzijas teritorijā. Krievijas lidmašīnas nometušas trīs bumbas - divas Kareli ciematā un vienu Gori pilsētā, ziņo LETA-AFP.

Saakašvili uzrunā televīzijā apsūdzēja Krieviju "plaša mēroga militārā uzbrukumā" pret Gruziju.

"Es izsludinu pilnīgu mobilizāciju. Visiem jāierodas rekrutēšanas punktos. Es aicinu jūs nebaidīties no uzbrukumiem," paziņoja Gruzijas prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Ārlietu ministrija iesaka izvērtēt lietderību doties uz Gruziju

Lietuva uz Gruziju nosūtīs ārlietu ministru

VIDEO: Gruzija uzbrūk Dienvidosetijai 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits