Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Patvēruma meklētājiem uz viņu lietu izskatīšanu būs jāgaida Meksikā

Sākot no šodienas, nelegālajiem imigrantiem būs jāgaida Meksikā, kamēr ASV tiks izskatīti viņu lūgumi pēc patvēruma, atklājušas ASV amatpersonas.

Jaunā politika, par kuru ASV un Meksika vienojās decembrī, vispirms tiks īstenota noslogotajā robežšķērsošanas punktā uz dienvidiem no Sandjego, atklāja kāda ASV Iekšzemes drošības ministrijas amatpersona.

Pēdējā gada laikā šajā robežpunktā ieradušies desmitiem tūkstošiem nelegālo imigrantu, lai lūgtu patvērumu ASV. Prezidenta Donalda Trampa administrācija nevēlas, ka migranti paliek ASV teritorijā pēc patvēruma lūgumu iesniegšanas. ASV Iekšzemes drošības ministrijas amatpersonas norādīja, ka šādos gadījumos gandrīz visi migranti pazūd no varasiestāžu redzesloka un vairs neierodas uz savas lietas izskatīšanas sēdēm. Viņi kļūst pat nelegālajiem imigrantiem.

Turklāt vismaz 80% gadījumu migrantu lūgumi pēc patvēruma nav pamatoti, skaidroja amatpersonas, piebilstot, ka vairumā gadījumu tie ir nabadzīgi migranti no Hondurasas, Gvatemalas un Salvadoras.

ASV pašreiz neizskatīti ir aptuveni 800 000 lūgumu pēc patvēruma, kas nozīmē, ka jaunajiem patvēruma lūdzējiem, kuri tagad būs spiesti gaidīt robežas Meksikas pusē, var nākties tur uzturēties tur mēnešiem, ja pat ne gadiem ilgi.

Trampa administrācija cer, ka tas spēs atturēt daļu cilvēku, no centieniem iekļūt ASV.

ASV iekšzemes drošības ministre Kirstjena Nīlsena cer, ka jaunā kārtība ļaus beidzot pakļaut kontrolei nelegālās imigrācijas krīzi.

"Pārāk ilgi mūsu imigrācijas sistēmu ir izmantojuši kontrabandisti un tie, kuriem nav likumīgu tiesību palikt Savienotajās Valstīs," sacīja ministre.

ASV administrācija nogaidīja, līdz Meksikā amatā stāsies jaunai prezidents Andress Manuels Lopess-Obradors, pirms ķērās pie jaunās politikas īstenošanas.

Saskaņā ar ASV Iekšzemes drošības ministrijas publiskoto informāciju jaunais "Migrantu aizsardzības protokols" attieksies uz visiem cilvēkiem, kas šķērso zemes robežu no Meksikas bez imigrācijas dokumentiem. Tostarp uz visām personām, kas apgalvo, ka tām nepieciešama aizsardzība, ja tām nedraud vajāšana vai spīdzināšana Meksikā.

Bērni bez pieaugušo pavadības jaunajiem noteikumiem netiks pakļauti.

"Tas ļaus Iekšzemes drošības ministrijai daudz efektīvāk palīdzēt likumīgajiem patvēruma lūdzējiem un cilvēkiem, kas bēg no vajāšanas, jo migrantiem ar nepamatotām prasībām un tiem, kas krāpjas, vairs nebūs stimula doties šai ceļojumā," teikts ministrijas dokumentā.

Līdz šim Meksika parasti atteicās uzņemt atpakaļ migrantus, kuri nav Meksikas pilsoņi.

Top komentāri

Edvins Eglitis
Ta jau ierasta kartiba. Eiropa Brisele u.c. ES psihopati pienem lemumu par migrantu fiktivam tiesibam parvietoties uz jeb kuru valsti kas viniem tik. UN TAD ES megina iesmeret visai Eiropai ka mums ir morals un humanitars pienakums vinus uznemt un par viniem rupeties lidz muzu galam.. Man liekas ES to deveja par "pamat vertibam". .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits