Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pekina nosoda Klintones pausto satraukumu par cilvēktiesībām Ķīnā

Ķīna piektdien pārmetusi ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei jaukšanos valsts iekšējās lietās, nosodot viņas pausto satraukumu par cilvēktiesību situāciju Ķīnā.

Klintone ceturtdien pauda bažas par Pekinas attieksmi pret etniskajiem tibetiešiem un aklo cilvēktiesību aktīvistu un juristu Čeņu Guančenu.

"Mēs iebilstam pret ārvalstu iejaukšanos Ķīnas iekšējās lietās un tiesiskajā suverenitātē. (..) Ķīnas valdība aizsargā Ķīnas pilsoņu likumīgās tiesības un intereses," preses konferencē piektdien paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Čeņs, kurš ir akls kopš dzimšanas, tika ieslodzīts uz četriem gadiem cietumā par to, ka dokumentējis Ķīnas tā dēvētās viena bērna politikas ietvaros veiktos abortus vēlā grūtniecības stadijā un piespiedu sterilizāciju.

Viņš tika atbrīvots pagājušajā gadā, tomēr cilvēktiesību aktīvistu sniegtā informācija liecina, ka Čeņs un viņa sieva šogad vairākkārt nežēlīgi piekauti, šādi acīmredzot maksājot par videomateriāla publiskošanu, kurā Čeņs atklāti runājis par viņam piemēroto mājas arestu.

Klinone pašreiz atrodas Honolulu, kur piedalās Āzijas un Klusā okeāna valstu samitā. Viņa paziņojusi, ka Savienotās Valstis atzinīgi vērtē "plaukstošu Ķīnu", bet vēlas nodrošināt, lai ātri augošais reģions attīsta atklātības un cilvēku pamatbrīvību standartus.

"Kad mēs redzam juristus, māksliniekus un citus, kuri tiek aizturēti vai pazūd, Savienotās Valstis pauž savu viedokli gan publiski, gan privāti," norādīja Klintone.

Viņa atzīmēja, ka ASV ir satraukušas ziņas par Tibetas mūku un etnisko iedzīvotāju pašaizdedzināšanos, kas kļuvusi par sava veida protestu pret reliģisko apspiešanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits