Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Perijs: ASV armijai jāpalīdz Meksikai

Meksikā gadiem ilgstošais asiņainais karš starp narkokarteļiem notiek tuvu ASV robežai, un amerikāņi ir nobažījušies, ka kaimiņvalstī par ikdienu kļuvusī bandu savstarpējā nežēlīgā izrēķināšanās, nerespektējot nevainīgu cilvēku dzīvību, varētu pārmesties arī uz Amerikas pilsētām. ASV Teksasas štata gubernators Riks Perijs, kurš ir iesaistījies cīņā par Republikāņu partijas nomināciju 2012. gada Valsts prezidenta vēlēšanās, nedēļas nogalē paziņoja, ka, kļūstot par ASV galvu, viņš uz Meksiku nosūtītu amerikāņu karavīrus.

Narkokarš ir ielauzies arī Meksikas skolās, jo populārajā Klusā okeāna kūrortpilsētā Akapulko jauno mācību gadu nesāka vairāk nekā 100 skolu pēc tam, kad vietējais narkokartelis paziņoja, ka skolotājiem ik mēnesi vajadzēs atdot pusi algas.

Jāsteidz palīgā

R. Perijs, savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā viesodamies Ņūhempšīras štatā, sestdien teica - ja viņš 2012. gadā kļūs par ASV prezidentu, viņš apsvērs domu par amerikāņu karavīru nosūtīšanu uz Meksiku, lai cīnītos ar turienes ietekmīgajiem un spēcīgajiem narkokarteļiem. «Meksikai var būt nepieciešama mūsu militārā palīdzība, lai iznīcinātu narkokarteļus un neļautu tiem piekļūt mūsu robežai, un lai iznīcinātu viņu tīklus,» sacīja Teksasas gubernators, tomēr neprecizēja, kādā veidā izpaustos ASV militārā iejaukšanās. «Man nav skaidra pilnīga aina par visu tur notiekošo, bet es domāju, ka ir ļoti svarīgi, lai mēs sadarbotos ar Meksikas valdību un pasargātu šo valsti no sabrukuma.»

Viņš uzskata, ka Meksikā notiekošā vardarbība ir jāapspiež ar militāru spēku, un salīdzina to ar situāciju Kolumbijā, kuras valdība savulaik piekrita ASV militārajai palīdzībai cīņā pret narkomafiju.

Tomēr eksperti uzskata, ka Meksikas valdība diez vai piekristu šādai ASV iniciatīvai. Pēc XIX gadsimta vidū notikušā kara ar ASV, kurā Meksika zaudēja aptuveni pusi savas teritorijas, meksikāņi vienmēr ar lielām aizdomām ir raudzījušies uz ārvalstu iejaukšanos viņu valsts iekšējās lietās, raksta BBC.

Pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas valdība ir piešķīrusi vairākus miljardus dolāru Meksikas valdībai, lai palīdzētu tās līdz šim mazauglīgajos centienos apkarot narkobandas. Kopš 2006. gada, kad Meksikas prezidents Felipe Kalderons pasludināja cīņu pret narkokarteļiem, narkokaros nogalināto skaits ir pārsniedzis 40 tūkstošus.

Draud skolotājiem

Pagājušajā ceturtdienā Akapulko pie kādas pamatskolas tika uziets sainis, kurā atradās piecu cilvēku galvas. Tas bija narkokarteļu brīdinājums vietējiem pamatskolu skolotājiem, kuri septembrī izgāja ielās, lai vietējai varai pieprasītu aizsardzību, jo vairākas skolas bija saņēmušas vēstījumu, ka skolotāji riskēs ar savu dzīvību, ja nesamaksās karteļu pieprasīto ikmēneša nodevu pusalgas apmērā.

Bailēs par skolotāju un skolēnu drošību joprojām mācību gadu nav sākušas vairāk nekā 130 Akapulko skolu. «Jautājums nav par naudu, bet dzīvību un nāvi,» laikrakstam The New York Times stāsta pamatskolas skolotājs Alehandro Estrada. «Ja tu nesamaksā, tad mirsti.»

Gerrero štata gubernators Anhels Agirre pēc tikšanās ar skolotāju pārstāvjiem solīja, ka skolas tiks aprīkotas ar novērošanas kamerām un to apkaimē notiks regulāras policijas patruļas, tomēr daudzas skolas joprojām baidās atsākt darbu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits