Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Prāgā paraksta līgumu par ASV radaru stacijas izvietošanu Čehijā

ASV un Čehija otrdien parakstījušas vienošanos par ASV radara izvietošanu šajā Austrumeiropas valstī. Radars ir daļa no pretraķešu aizsardzības vairoga, lai aizsargātu ASV un tās Eiropas sabiedrotos no iespējamajiem kodoluzbrukumiem no tādām valstīm kā Irānas. Līgums parakstīts, neraugoties uz Čehijas sabiedrības un Krievijas protestiem.

Pagaidām ASV nav panākušas vienošanos ar Poliju, kur paredzēts izvietot 10 pārtvērējraķetes, kas ir otra daļa no aizsardzības vairoga. Lai gan abas puses pirmdien tikās, lai apspriestu šo jautājumu, tomēr noprotams, ka risinājums vēl tik ātri netiks panākts, vēsta Reuters.Pagātnes atmiņas

Čehijas galvaspilsētā Prāgā otrdien ieradās ASV valsts sekretāre Kondolīze Raisa, lai parakastītu vienošanos ar Čehijas ārlietu ministru Karelu Švarcenbergu. Pret šo līgumu akīvi iestājas Čehijas sabiedrība, tādēļ Prāgas ielās izgāja vairāki tūkstoši cilvēku, lai publiski izteiktu savu neapmierinātību. Jaunākās sabiedrības aptaujas rāda, ka pret radara izvietošanu iestājās 68, bet atbalsta 24 procenti valsts iedzīvotāju. Daudziem čehiem joprojām dziļā atmiņā ir iespiedusies Padomju Savienības karaspēka invāzija 1968.gadā, tādēļ vairums ir pret jebkādu ārvalstu karaspēka klātbūtni.

Dokumentu sagaida ratifikācija Čehijas parlamenta apakšpalātā, kur valdošajai koalīcijai ir tikai 100 no 200 deputātu vietām. Daudzi opozīcijas deputāti jau paziņojuši, ka balsos pret šo līgumu. Tādēļ valdībai jācenšas iegūt neatkarīgo parlamentāriešu atbalsts, lai uzvarētu balsojumā, kas visticamāk notiks tikai pēc ASV prezidenta Džordža V.Buša prezidentūras termiņa beigām nākamā gada janvārī.

Sarunas strupceļā
K.Raisa pirmdienas sarunas Vašingtonā ar Polijas ārlietu ministru Radoslavu Sikorski nosauca par konstruktīvām, tomēr atteicās prognozēt, kad abas puses parakstīs vienošanos. R.Sikorskis pēc tikšanās apgalvoja, ka abas puses paudušas savu skatījumu, bet tās nenesa vērā ņemamus panāmumus. ASV valsts sekretāre izteikusi cerību, ka līgums tomēr tiks parakstīts jūlija beigās. Vienošanās parakstīšanu kavē Polijas prasība pēc vairākiem miljardiem dolāru tās armijas un gaisa aizsardzības sistēmas modernizēšanai apmaiņā pret ASV pārtvērējraķešu bāzes izveidi. Nesen tika ziņots, ka ASV sākusi izskatīt iespēju izraudzīties Lietuvu kā alternatīvu Polijai pretraķešu sistēmas izvietošanai. Polija to nodēvēja par spiediena izdarīšanu, lai panāktu ātrāku līguma parakstīšanu.


Pret ASV plāniem skaļus protestus paudusi Krievija, kas uzskata, ka pretraķešu vairoga izvietošana Austrumeiropā ir drauds tās nacionālajia drošībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits