Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Rīsu cenas kāpums liek ierobežot pārdošanu ASV

Rīsu cenu kāpums palielinājis bažas par bada draudiem pasaulē, jo puse pasaules iedzīvotāju nevar iedomāties savu uzturu bez rīsiem, kas daudziem vairs nebūs pa kabatai. Taizemē, kas ir lielākā rīsu eksportētāja pasaulē, rīsu cena ceturtdien sasniedza 1000 dolāru par tonnu. Sevišķi straujš cenu kāpums vērojams kopš gada sākuma. Viens no iemesliem ir augošais pieprasījums tādās valstīs kā Ķīna un Indija. Rīsu deficītu veicina arī sausums Austrālijā un kaitēkļu nodarītais posts Vjetnamā.

Grūti laiki


Vairākas rīsu eksportētājvalstis nolēmušas ierobežot vai uz laiku apturēt rīsu eksportu, lai spētu pabarot savus iedzīvotājus. Šonedēļ šādu lēmumu pieņēma Brazīlija, iepriekš līdzīgu soli spērušas Indija un Vjetnama. Tirgus eksperti gan vēsta, ka lielākā daļa rīsu tiek patērēti līdz 100 kilometru attālumā no izaudzēšanas vietas. Tomēr eksporta ierobežojumi izraisa pieprasījuma pārsvaru pār piedāvājumu, veicinot strauju cenu kāpumu.

Tas visvairāk apdraud trūcīgo valstu iedzīvotājus, kas nevarēs atļauties lietot uzturā rīsus. "Mūs gaida grūti laiki. Ja cena nesamazināsies, būs ļoti grūti nodrošināt dienišķo uzturu pusei pasaules iedzīvotāju," ziņu aģentūrai Bloomberg atzina tirgus eksperts Rolands Jansens. Visvairāk no rīsu importa ir atkarīgas Filipīnas, kur rīsu tirdzniecību jau uzrauga armija. Spekulantiem, kas mēģinās veidot rīsu krājumus, piedraudēts ar mūža ieslodzījumu.

Ierobežo tirdzniecību


Rīsiem ir galvenā loma daudzu Āzijas valstu iedzīvotāju uzturā, bet rīsi ir iecienīti arī Āfrikā un citos reģionos. Tagad arī šo reģionu iedzīvotājus skāris pārtikas cenu kāpums. "Nav viegli. Kilograms rīsu, kas agrāk maksāja 300 franku (32 santīmus), tagad maksā 350 franku (37 santīmus). Tā kā arī viss cits ir kļuvis dārgāks, mēs vairs nevaram savilkt galus kopā," aģentūrai Reuters stāsta Āfrikas valsts Burkinafaso iedzīvotājs Odile Zongo. Daudzi afrikāņi spriež, ka turpmāk viņu ģimenēm nāksies iztikt tikai ar vienu maltīti dienā. ANO amatpersonas brīdina, ka pārtikas cenu kāpuma izraisītais bads varētu draudēt 100 miljoniem cilvēku. Iespējamais bads tiek raksturots kā "klusā masu slepkavība".

Ar pārtikas cenu kāpumu saskārušies arī bagāto valstu iedzīvotāji. Viņi arvien biežāk cenšas iepirkt pārtikas produktus vairumā, lai nodrošinātos pret gaidāmo sadārdzināšanos. Dažviet veikali jau noteikuši ierobežojumus, lai neļautu pircējiem veidot lielus pārtikas produktu uzkrājumus. Piemēram, ASV pārtikas veikalu tīkls Sam" s Club, kas ir daļa no tirdzniecības milža Wal—Mart, ieviesis limitu rīsu pārdošanai. Turpmāk pircējs vienā reizē drīkstēs iegādāties ne vairāk kā četrus 9 kg rīsu maisus. Līdzīgas ziņas pienāk no Lielbritānijas, kur aziātu apdzīvotos rajonos veikali ierobežo rīsu tirdzniecību. Tas nepieciešams, lai novērstu veikalu krājumu izpirkšanu. "Es dzirdēju par kādu sievieti, kas ieradusies veikalā un gribējusi nopirkt astoņus 20 kg rīsu maisus," laikrakstam The Times stāsta rīsu importēšanas uzņēmuma Tilda vadītājs Džonatans Kelands.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits