Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Saspīlējums ASV un Izraēlas attiecībās sasniedzis vārīšanās punktu

Saspīlējums starp senajiem sabiedrotajiem - Savienotajām Valstīm un Izraēlu - sasniedzis vārīšanās punktu dažas dienas pirms ASV Kongresā paredzētās Izraēlas konservatīvā premjerministra Benjamina Netanjahu uzstāšanās, pret ko kategoriski iebilst Baltais nams. Izraēlas līderis, 3. martā uzrunājot amerikāņu likumdevējus, kritizēs ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas centienus panākt vienošanos ar Irānu par tās kodolprogrammas iegrožošanu.

Benjamins Netanjahu uzskata, ka gaidāmā vienošanās pavērs iespēju irāņiem radīt kodolieročus, kas varētu tikt izmantoti pret Izraēlu, piektdien lasāms avīzē Diena.

Netanjahu un pašreizējās - Demokrātu partijas kontrolētās - ASV valdības attiecības jau gadiem ir pavadījušas domstarpības, kas ir saistītas gan ar Tuvo Austrumu miera procesu, gan Irānas kodolprogrammu.

Tomēr līdz konflikta stāvoklim tās noveda Kongresa apakšpalātas - Pārstāvju palātas - spīkera, Republikāņu partijas pārstāvja Džona Bēnera uzaicinājums Netanjahu uzrunāt kongresmeņus.

Dž. Bēners, kura partija kritizē Obamas administrācijas politiku attiecībā uz Irānas kodolprogrammu, ielūgumu Netanjahu nosūtījis bez konsultācijām ar Balto namu. Tas saniknojis demokrātus, kuri uzskata, ka viņi tādējādi ir nostādīti starp Obamu un Izraēlu, kas vienmēr ir baudījusi stingru abu ASV lielāko politisko partiju atbalstu.

Baltais nams trešdien pavēstīja, ka "attiecības starp ASV un Izraēlu nevar pazemināt līdz attiecībām starp Republikāņu partiju un [B. Netanjahu] partiju Likud". B. Obamas padomniece nacionālās drošības jautājumos Sūzana Raisa šonedēļ izteicās, ka Netanjahu vizīte Kongresā atstās "postošas" sekas uz ASV un Izraēlas attiecībām.

ASV viceprezidents Džozefs Baidens un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs paziņojuši, ka neapmeklēs Netanjahu uzrunu, arī vairāki demokrātu kongresmeņi sekos viņu piemēram.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 27.februāra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits