Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Atšķirībā no ierindas iedzīvotājiem finanšu tirgiem uzreiz nav nepieciešama taustāma monētu šķindoņa maciņā

Trampa faktors nemazina vēlmi ieguldīt

Gada sākumā dažādu riskanto finanšu aktīvu, sākot no dažādām izejvielām līdz akcijām, vērtības ievērojami saruka saistībā ar neskaidrību par Ķīnas finanšu veselību un ASV centrālās bankas minstināšanos ap procentu likmju izmaiņām, gada vidū saspringumu radīja Lielbritānijas vēlētāju izteiktā vēlme aiziet no Eiropas Savienības, savukārt novembrī zināmu rezonansi izraisīja ASV prezidenta vēlēšanu rezultāti, saskaņā ar kuriem nākamos četrus gadus valsts prezidenta krēslā var aizvadīt no ekonomiskā viedokļa samērā neprognozējamais Donalds Tramps, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Tiesa, Donalda Trampa savulaik paustie prezidenta kandidāta priekšvēlēšanu solījumi, piemēram, ka notiks uzņēmuma peļņas nodokļa samazināšana un tiks veikti vērienīgi ieguldījumi infrastruktūrā, daudziem korporatīvā sektora pārstāvjiem varētu šķist simpātiski, jo izdošanās gadījumā sola peļņas pieaugumu. 

Vienlaikus respektabli ekonomisti norāda, ka Trampa priekšvēlēšanu solījumi nav finansiāli ilgtspējīgi, turklāt sola riskus starptautiskajai tirdzniecībai, kas savukārt var novest pie pretēja efekta. Tomēr pasaules finanšu tirgi šobrīd zaudējumus rēķināt nesteidzas, biržās turpinoties kāpumam, bet Volstrītas indeksi pat nokļuvuši jaunos vēsturiskos maksimumos. Tas par ieguvējiem padarījis arī investorus, to vidū arī pensiju fondus.

Viens no faktoriem, kas izraisījis samērā lielas vēlētāju daļas vēmi nosliekties par labu kandidatūrām, solījumiem vai idejām, kuras ir būtiskā pretrunā ar līdz šim realizēto politiku, ir tieši ekonomiskie apsvērumi. Daudzi ASV iedzīvotāji finanšu krīzes sekas izjūt vēl joprojām, lai gan statistika jau vairākus gadus fiksē ekonomiskā pieauguma atgriešanos vai vismaz cerības uz to. 

Atšķirībā no ierindas iedzīvotājiem finanšu tirgiem uzreiz nav nepieciešama taustāma monētu šķindoņa maciņā, bet atziņa, ka ekonomiskajai izaugsmei ir nākotnes perspektīvas. Tāpēc arī kapitāla tirgus vērtība pieaug laikā, kamēr liela daļa iedzīvotāju labklājības pieaugumu vēl nejūt. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena ceturtdienas, 1.decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits