Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps ASV uzņēmumiem faktiski aizliedz izmantot Huawei tehniku

ASV prezidents Donalds Tramps trešdien izsludināja nacionālu ārkārtas stāvokli, aizliedzot ASV uzņēmumiem lietot ārvalstu telekomunikāciju aprīkojumu, kas rada drošības risku. Tiek uzskatīts, ka pēc būtības šis solis ir vērsts pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāju Huawei. Trampa parakstītais rīkojums aizliedz iegādāties vai lietot aprīkojumu no kompānijām, kuras rada "nepieņemamu risku Savienoto Valstu nacionālajai drošībai vai Savienoto Valstu iedzīvotāju drošībai".

Baltais nams gan paziņoja, ka šis rīkojums nav vērsts ne pret vienu konkrētu valsti vai kompāniju, bet gan "pret tām, kuras kontrolē ārvalstu pretinieks".

Daudzi tomēr uzskata, ka Trampu izsludināt šo ārkārtas stāvokli pamudināja jau iepriekš paustās bažas par Huawei kā drošības risku.

ASV amatpersonas ir mēģinājušas pārliecināt ASV sabiedrotos ierobežot Ķīnas nozīmīgo lomu nākamās paaudzes 5G tīklu veidošanā, brīdinot, ka "šādas rīcības rezultāts būtu ierobežojumi informācijas apmaiņā ar ASV".

ASV jau ir aizliegušas savām valdības aģentūrām pirkt aprīkojumu no Huawei, kas strauji kļūst par līderi 5G tehnoloģiju jomā, sakarā ar bažām, ka Pekina varētu izspiegot komunikācijas un iegūt pieeju kritiski svarīgai infrastruktūrai.

Ķīnas valdība, kas iesaistījusies tirdzniecības karā ar ASV, pauda sašutumu par šo vēršanos pret Huawei.

"Savienotās Valstis kādu laiku ir ļaunprātīgi izmantojušas savu nacionālo varu, lai patvaļīgi diskreditētu un aizliegtu ar jebkādiem līdzekļiem konkrētus Ķīnas uzņēmumus, un tas nav ne godīgi, ne taisnīgi," paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Gens Šuans.

"Mēs aicinām ASV pusi apturēt Ķīnas uzņēmumu nesaprātīgo ierobežošanu, izmantojot nacionālās drošības ieganstu, un nodrošināt taisnīgu un nediskriminējošu vidi," viņš sacīja.

Top komentāri

jautājums
j
Kāpēc amerikāņiem pirkt ķīniešu preces, ja ir amerikāņu preces?
hmmm
h
Tāpēc ka šādi tiek radīta konkurence, gan preces kvalitātē gan cenā. Atgriešanās pie feodālisma - kad olbigāti izvēlas tikai lokālražojumu - neizbēgami ved pie tautasaimniecību degradācijas. Akcijas "pērc vietējo ražojumu" uzskatu par ļoti kaitīgām un tās faktiski pielīdzināmas viltuszinātnēm kā homeopātija, astroloģija un citas tradicionāl-muļķības. Tāpat iesaku boikotēt "dabīgās produkcijas" kampaņas, tā ir vēl viens melu perēklis ar mērķi pelnīt naudu izmantojot iedzīvotāju lētticību un fobiju lasīt ķīmiski korektus apzīmējumus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits